Kotimaa lyhyesti pe 17.11.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

RIIHIMÄELLÄ Versowoodin sahalla sattui illalla vaaratilanne, joka oli polttaa tasaamorakennuksen. Rikkoutunut purunpoistoputki vuosi purua moottorien päälle, mikä aiheutti savua. Hämeen pelastuslaitoksen mukaan tilanne on hallinnassa ja paikalla on neljä yksikköä varmistustöissä.

PUHEMIES PAAVO LIPPOSEN mielestä kuntauudistus uhkaa kuntalaisten oikeuksia ja päätösvaltaa. Lipposen mielestä nk. paras-hankkeessa kunnallinen demokratia on jäänyt liian vähälle huomiolle.

KUOPION PRISMAN toissatalviset kattopalkkien halkeamiset käsitellään oikeudessa. Osuuskauppa PeeÄssä vaatii urakoitsijana toimineelta YIT:ltä yli 430 000 euron vahingonkorvauksia. PeeÄssän mukaan kyse oli rakennusvirheestä, sillä haljenneista palkeista puuttuivat rakenteille tarpeelliset haat. Maa- ja metsätalousministeriö on antanut luvan KAHDEKSAN SUDEN LAUMAN TAPPAMISEEN poronhoitoalueella Suomussalmella, Kainuussa. Suomessa ei ole aiemmin annettu lupaa kokonaisen susilauman tappamiseen. Suurpedot ovat tappaneet alueella tänä vuonna jo liki 400 poroa. Turussa käynnistyy illalla vuoden suurin kristillinen nuorisotapahtuma, MAATA NÄKYVISSÄ -festarit. Viikonlopun kestävään tapahtumaan Turkuhalliin ja Turun messukeskukseen odotetaan noin 11 000 nuorta. Festivaalit järjestetään nyt 22. kertaa. INARIN METSURIT ovat poistuneet aamulla Kaamasen Kultavaaran työmaalta protestina metsähallituksen toimille tuoda leimikolle monitoimikone. Metsurit pelkäävät edullisemman konetyön vähentävän miesvoimin tehtyä korjuutyötä. Protesti laajenee maanantaina koskemaan kaikkia Inarin alueen metsureita. Mielenterveysseuran vuosittain jaettavan valtakunnallisen MIELENTERVEYSPALKINNON saa emeritusprofessori ANTTI ESKOLA. Eskola tunnetaan suomalaisen sosiaalipsykologian uranuurtajana. Eskola jäi eläkkeelle Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian professorin virasta vuonna 1997. Hän on osallistunut aktiiivisesti yhteiskunnan arvoja ja ihmisten hyvinvointia pohtivaan keskusteluun. ITÄISEN MAANPUOLUSTUSALUEEN esikunnan esikuntapäällikkö saa syytteen palvelusrikoksesta ja virka-auton luvattomasta käytöstä. Syyte nostettiin Helsingin hovioikeudessa. KORPPOOSSA, Gyltön itäpuolella on havaittu pieni öljyvuoto. Öljyn alkuperästä ei ole tietoa. Öljyä on meressä 3 - 5 kuutiota.

VATTAJAN harjoitusalue siirtyy vuosikymmenten kiistelyn jälkeen kokonaan puolustusvoimien haltuun. Lohtajalla Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalla alueella olevat kesämökit siirretään pois, kertoo Keskipohjanmaa puolustusministeriön suunnitelmasta. Alue jää silti virkistyskäyttöön, joten siellä saa edelleen mm. metsästää ja kalastaa.

VASEMMISTOLIITON puheenjohtaja MARTTI KORHONEN arvostelee puolueita julkkisehdokkaiden asettamisesta kevään eduskuntavaaleihin. Kalevan haastattelema Korhonen kritisoi myös kolmen suurimman puolueen tapaa tehdä vaaleista pääministerivaalit. Korhonen pitäisi vaalit asialinjalla; hänen mukaansa mm. pääministerikilpa hämää äänestäjiä.