1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Merivoimien miinantorjunta-alukset Italiasta

Merivoimat tilaa Italiasta kolme miinantorjunta-alusta järjestelmineen. Hankinnan kokonaishinta on lähes 244,8 miljoonaa euroa. Aluksen toimittaa italialaisen Intermarine S.p.A:n alihankkijana toimiva saksalainen Atlas Elektronik GmbH.

Hankinnan tavoitteena on tuottaa merivoimille operatiivinen miinantorjuntakyky valtakunnallisesti tärkeiden meriyhteyksien turvaamiseksi miinauhkaa vastaan.

Alukset hankitaan ensisijaisesti kotimaan tehtäviä varten. Alusten järjestelmiä voidaan myös hyödyntää siviilitehtävissä ja viranomaisyhteistyössä, kuten merenpohjan kartoittamisessa, vedenalaisissa etsintä- ja tunnistustehtävissä sekä vedenalaisten räjähteiden vaarattomaksiteossa.

Ensimmäinen alus toimitetaan vuonna 2010 ja viimeinen vuonna 2012. Operationaalisessa valmiudessa ne ovat vuonna 2015. Alukset parantavat Suomen mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen kriisinhallintatehtäviin EU- ja Nato-yhteensopivana.

Kauppaan kuuluu Intermarine S.p.A:lta hankittavat kolme miinantorjunta-alusta, miinasodankäynnin tietojärjestelmä sekä elinjakson aikaisen huollon ja ylläpidon tukipaketti. Paketti sisältää muun muassa varaosia ja erikoistyökaluja.

Intermarine S.p.A rakentaa ja pääosin myös varustaa alukset Pohjois-Italiassa Sarzanassa ja La Speziassa sijaitsevilla telakoillaan.

Aluksista kolmannen varustelee osittain Aker Yards, minkä lisäksi Intermarine S.p.A:n alihankkijoina toimii parisenkymmentä muutakin suomalaista yritystä ja tutkimuslaitosta.

Pelkästään alusten rakennusvaiheessa Suomessa hoidettavan alihankintatyön osuudeksi kerrotaan 96 henkilötyövuotta. Hankkeen koko elinjakson aikaiseksi kotimaisuusasteeksi lasketaan yli 50 prosenttia. Metallin Vuorenmaa arvostelee alustilausta Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa arvostelee merivoimien alustilausta. Vuorenmaa epäilee kaupan korkeaa kotimaisuusastetta sanahelinäksi. - Mitään varmuutta ja takeita ei ole siitä, että kaupassa toteutuisi korkea kotimaisuusaste. Tietojemme mukaan italialainen telakka ei ole tehnyt yhtään sopimusta suomalaisten yritysten kanssa, Vuorenmaa sanoo YLE Uutisille. Vuorenmaa arvostelee myös italialaistekniikkaa ja muistuttaa Pendolinojen jatkuvista vioista. - Epäilen, miten italialainen osaaminen ja tekniikka näihin kylmiin oloihin soveltuu. Tästä meillä on huonoja kokemuksia esimerkiksi Pendolinojen osalta, Vuorenmaa sanoo. Hän sanoo olevansa huolestunut myös Suomen huoltovarmuudesta, jota kauppa hänen mukaansa saattaa osaltaan heikentää.