Mauritaniassa parlamentti- ja paikallisvaalit

Mauritaniassa äänestettiin sunnuntaina parlamentti- ja paikallisvaaleissa. Paikoin äänestysaikaa jouduttiin pidentämään, jotta kaikki uurnille jonottaneet pääsisivät antamaan äänensä.

Ulkomaat

Euroopan unionin vaalitarkkailijoiden mukaan historialliset vaalit sujuivat ilman välikohtauksia.

Vaaleissa valitaan 95 edustajaa parlamentin alahuoneeseen sekä runsaat parisataa paikallisvaltuutettua. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan myöhään maanantai-iltana.

Vaalit ovat merkittävä askel kohti demokratiaa maassa, jossa oli yli kahden vuosikymmenen ajan autoritaarinen hallinto. Sotilasjuntta teki viime vuoden elokuussa verettömän vallankaappauksen, jolloin maata 21 vuotta itsevaltaisesti hallinnut presidentti Maaouya Ould Sid Ahmed Taya joutui väistymään.

Nyt pidettävät vaalit ovat osa sotilasjuntan lupaamia demokraattisia uudistuksia. Kesäkuussa pidetyssä kansanäänestyksessä länsiafrikkalainen maa sai perustuslain.

Parlamentin ylähuone on määrä valita tammikuussa, ja maaliskuussa puolestaan järjestetään presidentinvaalit. Uusi perustuslaki rajoittaa presidentin virkakausien määrän kahteen ja yhden virkakauden keston viiteen vuoteen.

Maata tällä hetkellä hallitseva sotilasjuntta ei osallistu itse vaaleihin, joista se on luvannut vapaat, avoimet ja rehelliset.

Mauritanian kolmesta miljoonasta asukkaasta on äänioikeutettuja runsas miljoona. Parlamentti- ja paikallisvaaleja seuraa noin 500 vaalitarkkailijaa, joista parisataa on EU:sta, Arabiliitosta ja Afrikan unionista.

Islamilainen Mauritania on maailman köyhimpiä maita. Se on entinen Ranskan siirtomaa.

Lähteet: AFP, DPA, YLE Uutiset