Sormustrilogian ohjannut Peter Jackson ei jatka Tolkienin parissa

Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian ohjannut Peter Jackson ei ohjaa Hobitti-elokuvaa. Jackson vahvistaa, ettei hän jatka J. R. R. Tolkienin kirjoihin perustuvien elokuvien ohjaamista New Line Cinema -elokuvastudion kanssa syntyneen kärhämöinnin vuoksi.

kulttuuri

Peter Jackson ja hänen vaimonsa ja tuottajakollegansa Fran Welsh kertovat päätöksestään Tolkien-faneille tarkoitetulla Internet-sivulla. He sanovat lausunnossaan, etteivät he odottaneet tai toivoneet tällaista päätöstä. He kuitekin lisäävät, ettei katkeroitumisessa olisi järkeä, vaan katse on suunnattava muihin hankkeisiin.

New Linella on optio Hobitin filmaamiseen. Levitysoikeus sen sijaan on MGM:llä. Vielä viime viikolla MGM:n pääjohtaja Harry Sloan sanoi neuvottelevansa Jacksonin kanssa sekä Hobitin ja toisenkin Tolkien-elokuvan ohjaamisesta. Lopullisesti asiaa ei ole vieläkään ratkaistu, MGM:ssä uskotaan yhä toiveikkaasti. Jacksonin tuotantoyhtiö Wingnut Films ja New Line ajautuivat raastupaan vuoden 2005 alussa. Jackson syytti studiota sen tytäryhtiöiden suosimisesta lisenssisopimuksissa. Jackson ei myöskään katsonut saaneensa oikeaa osuuttaan sormustrilogian kolmannen osan DVD-myynnistä. New Linen kerrotaan tarjoutuneen sopimaan oikeusjutun, jos Jackson suostuisi Hobitin ohjaajaksi. Jacksonin mukaan sellaista päätöstä ei kuitenkaan voi tehdä väkisin tai rahan vuoksi, vaan elokuvaan on sitouduttava sydämestään. Uudella ohjaajalla urakka fanien lepyttelyssä Perjantaina New Linen kerrotaan päättäneen, ettei Jacksonin palveluksia enää tarvita, minkä jälkeen Jackson kertoi omat näkemyksensä fanisivustolla. New Line ei ole kommentoinut Jacksonin lausuntoa, eikä ole selvää, onko studio jo aloittanut uuden ohjaajan etsinnän. Kuka hän lieneekin, hänellä on iso urakka Jacksonin harmistuneiden fanien lepyttämisessä. Myös joidenkin näyttelijöiden arvellaan saattavan vetäytyä, kun ohjaaja vaihtuu. Muun muassa Ian McKellen, sormustrilogian Gandalf, tiedetään Jacksonin ystäväksi. Vuosina 2001 - 2003 valmistuneet Taru sormusten herrasta -elokuvat saivat kaikkiaan 17 Oscar-palkintoa. Päätösfilmi toi Jacksonille parhaan ohjaajan Oscarin. Rahaa elokuvat ovat keränneet yli 2,2 miljardia euroa. Reuters, YLE Uutiset

Lähteet: Jacksonin lausunto Tolkien-sivustolla englanniksi