1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Brittihallitus palkkaa lastenhoitajia panemaan ongelmalapsia kuriin

Britannian hallitus palkkaa 77 lastenhoitajaa auttamaan vanhempia vakavissa kasvatuspulmissa. Tarkoitus on, että hallituksen palkkaamat kasvatuspsykologit ottavat yhteyttä vanhempiin, joilla näyttää olevan erityisen suuria hankaluuksia kurittomien lastensa kanssa.

Idea on likimain sama kuin Suomenkin TV2:lla nähdyssä Lapsityrannit-ohjelmassa, jossa lastenhoitaja Jo Frost vierailee ongelmalapsiperheissä jakamassa neuvottomille vanhemmille kasvatusohjeita, useimmiten keppiä ja porkkanaa. Britannian pääministeriä Tony Blairia haastateltiin suunnitelmasta ensimmäisenä The Sun -lehdessä. Siinä pääministeri torjui epäilykset, joiden mukaan Britanniaa oltaisiin muuttamassa pakkohoitovaltioksi. - Kukaan ei ole puuttumassa normaaliin perhe-elämään. Mutta elämä ei ole normaalia, jos 12-vuotiaat ovat joka yö juomassa ja aiheuttamassa häiriötä kaduilla ilman, että heidän vanhempansa tietävät tai edes piittaavat siitä, Blair lausui. Superlastenhoitajien palkkaamiseen varataan neljä miljoonaa puntaa (noin kuusi miljoonaa euroa). Brittinuoret Euroopan kurittomimpia

Britannian julkishallinnon tutkimuslaitoksen tekemä selvitys osoittaa, että brittinuorison käytös on Euroopan huonointa. Kansan enemmistö on Blairin kanssa samaa mieltä ainakin siitä, että lasten tulevaisuuden määräytymisessä vanhemmuus on avainasemassa.

Tiistaisessa Mori-tutkimuslaitoksen kyselyssä 54 prosenttia lontoolaisista arvioi, että pääsyy epäsosiaaliseen käytökseen on vanhempien epäonnistuminen kasvatustehtävässä. Suunnilleen yhtä moni uskoi, että parempi vanhemmuus on tehokkain keino kitkeä rikollisuutta.

Neljä viidestä katsoo, että vastuu lasten toimista kuuluu vanhemmille. Vielä useampi oli sitä mieltä, että vanhempien olisi pakko ottaa vastaan apua mikäli viranomaiset sitä heille tarjoavat.

Hallituksen suunnitelmilla on kuitenkin myös epäilijänsä. Rikostenvastainen hyväntekeväisyysjärjestö Nacro katsoo, että tarjottujen "vanhemmuuskurssien" pitäisi olla vapaaehtoisia, ei pakollisia.

- Vapaehtoinen lähestymistapa sitouttaa vanhemmat useimmiten paremmin kuin pakko, joka saattaa synnyttää vastarintamielialaa, Nacron toiminnanjohtaja Paul Cavadino arvioi.