Amnesty: Pidätettyjen kiduttaminen yleistä Venäjällä

Mielivalta ja pidätettyjen kiduttaminen on yleistä Venäjän miliisissä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan viime vuonna Venäjällä paljastui yli sata kidutustapausta. Venäjän ihmisoikeustilanne otetaan esille EU:n ja Venäjän huippukokouksessa viikonloppuna Helsingissä.

Ulkomaat

Miliisin valvonta kuuluu syyttäjänvirastolle, jonka toimia ei kuitenkaan pidetä riittävinä. Tyytymättömyys viranomaisten toiminnan ongelmiin ja epäkohtiin on yleistä.

Amnesty International kertoo, että terrorismin vastaisten toimien yhteydessä Venäjällä pidätetään kansalaisia mielivaltaisesti ja pidätettyjä kidutetaan ja ihmisiä katoaa. Venäjällä puhkeaa silloin tällöin skandaaleja, joissa miliisin väitetään pahoinpitelevän kansalaisia muutenkin kuin terroristijahdin nimissä.

Ihmisoikeusjärjestö moittii Venäjän viranomaisia myös leväperäisyydestä kansallisuusviharikosten selvittämisessä. Esimerkiksi Kontupohjan kansallisuusmellakoissa tuli ilmi paikallisten asukkaitten tyytymättömyys miliisinsä toimintaan.

Riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen gallupin mukaan venäläisten enemmistö ei luotakaan miliisiinsä. Niin ikään enemmistö on sitä mieltä, että lahjusten vaatiminen ja kansalaisten kiristäminen on miliisilaitoksen rakenteellinen peruspiirre. Joka neljäs venäläinen ilmoittaa kääntyvänsä jonkun muun kuin miliisin puoleen, jos kokee olevansa hengenvaarassa.

Oman oikeuslaitoksensa toimintaan tyytymättömät venäläiset ovatkin alkaneet tehdä ahkerasti valituksia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Raportissaan Amnesty myös epäilee Venäjän uutta kansalaisjärjestölakia voitavan soveltaa siten, että viranomaismielivalta on mahdollista. Amnesty on niitä ulkomaisia kansalaisjärjestöjä, joitten rekisteröityminen on ollut työlästä uuden lain tultua voimaan.

Venäjän ihmisoikeustilanne esille huippukokouksessa Venäjän ihmisoikeustilanne aiotaan ottaa esille EU:n ja Venäjän huippukokouksessa Helsingissä perjantaina. Suomen ulkoministeriön saamat tiedot Venäjän ihmisoikeustilanteesta ovat samansuuntaiset Amnestyn raportin kanssa. - Meillähän on ollut hyvä tilaisuus seurata ihmisoikeustilannetta Venäjällä ja muuallakin maailmassa, paitsi Suomena kansallisesti, myös EU:n puheenjohtajamaana, kertoo ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Klaus Korhonen Ylen Aamu-tv:n haastattelussa. - Tietysti meillä on käytössä kaikki ne tiedot, jotka EU:llakin on, ja kyllä nämä Amnestyn tiedot ovat varmasti oikeansuuntaisia, ett ne vastaa myös meidän havaintoja, Korhonen jatkaa. Y LE24