1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Uusi taideyhdistys tuo piilossa ollutta arvotaidetta julki

Kuusi tunnettua taidesäätiötä ja yritystä perustaa Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen. Näin ne saavat harvoin esillä olleet taidekokoelmansa suuren yleisön nähtäville.

kulttuuri

Uuteen yhdistykseen kuuluvat Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Fortumin Taidesäätiö, Enson taidekokoelmien säätiö sekä Suomi-yhtiö.

Yhdistyksen tärkein toimintamuoto on pitää näyttelyjä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä.

Ensimmäinen näyttely avautuu ensi syksynä

Perustajayhteisöjen taidekokoelmissa on yhteensä lähes 5 000 teosta, joukossa monia kansallisia merkkiteoksia kuten Albert Edelfeltin, Ellen Thesleffin, Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin ja Helene Schjerfbeckin töitä.

Lisäksi kokoelmissa on arvokasta nykytaidetta ja ulkomaisia teoksia. Uusi yhdistys järjestää myös taidekokoelmien hoitoon liittyviä palveluja jäsenilleen.

Yhdistys on tehnyt kymmenvuotisen näyttely-yhteistyösopimuksen Amos Andersonin taidemuseon kanssa. Taidemuseo saneeraa rakennuksestaan lisätilaa uuden kokoelman esittelyä varten.

- Yhteistyö sopii museon profiiliin ja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen, sanoo museonjohtaja Kai Kartio.

Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen ensimmäinen näyttely avataan Suomen itsenäisyyden juhlavuoden näyttelynä syksyllä 2007.

Tähän asti kokoelmat ovat jääneet harvojen herkuksi

Aloitteen uuden yhdistyksen perustamisesta ovat tehneet ministeri Vesa Vainio ja vuorineuvos Gustaf Serlachius, jotka ovat halunneet löytää kulttuurisesti ja taloudellisesti perustellun tavan pitää taideteoksia julkisesti esillä.

Serlachius perustelee hanketta sillä, että yksittäisen kokoelman laajuus ja säätiöiden taloudelliset resurssit riittävät vain harvoin oman näyttelyn järjestämiseen, saati omien asiantuntijoiden palkkaamiseen tai omien näyttelytilojen hankkimiseen.

- Teoksia on pidetty esillä yritysten tiloissa ja vain vähäisissä määrin lainattu museoihin. Teosten asettaminen esille yleisön nähtäväksi on kuitenkin yleishyödyllisen taidesäätiön tärkein tavoite, olemassaolon perusta, toteaa Serlachius.

Lähteet: YLE24, Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi