Selvitys: Suomi Euroopan kilpailukykyisin maa

Suomi on tuoreen kansainvälisen selvityksen mukaan Euroopan kilpailukykyisin maa. Selvityksen on laatinut brittiläinen Sheffieldin yliopisto.

talous

Sen mukaan suurin osa Euroopan unionin tuoreista jäsenmaista pärjää vertailussa kehnosti.

Alueiden välisessä vertailussa kärkisijan vei Bryssel, mutta Suomen pääkaupunkiseutu arvioitiin sen jälkeen toiseksi kilpailukykyisimmäksi.

Suur-Helsingin alue menetti kärkipaikkansa edelliseen vuonna 2004 tehtyyn arviointiin verrattuna. Kolmanneksi alueiden kilpailukykyvertailussa kipusi nyt Pariisi ja neljänneksi Tukholma.

Selvityksessä tarkasteltiin muun muassa investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseutu on alueena verrattain pieni, mutta vaikuttaa vahvasti Suomen talouden kilpailukykyyn.

Brysselin vahvaan sijoitukseen heijastui Euroopan komission sijainti kaupungissa, minkä johdosta alue houkuttelee aivan ainutlaatuisella tavalla julkisen puolen investointeja. Lisäksi alueella on vahva tietopainotteinen yksityinen sektori ja hyvät liikenneyhteydet.

Uusien EU-maiden alueista vain kolme ylsi mittauksessa EU:n keskiarvon yläpuolelle. Nämä olivat kärkikymmenikköön tunkeutuneet Praha ja Bratislava sekä hieman puolenvälin paremmalle puolelle yltänyt Budapest.

Lähteet: Radiouutiset, TV-uutiset