1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Amerikasta viisumivapaa kansalaisilleen

12 Etelä-Amerikan valtion ulkoministeriä ovat sopineet, että maiden väliltä poistetaan viisumipakko. Päätös astuu voimaan kolmen kuukauden kuluessa. Maiden kansalaiset pääsevät matkustamaan alueen sisällä pelkällä henkilöllisyystodistuksella.

Ulkomaat

Päätös on osa toimia, joiden avulla Etelä-Amerikan maat pyrkivät lisäämään yhteistyötään, jotta Etelä-Amerikasta aikanaan voidaan luoda yhtenäinen talousalue.

Tavoitteena on piristää talouden toimintaa ja seudun turismia, mutta myös luoda yhteistyötä liikenne- ja energiasektoreilla. Yleinen tavoite on myös vähentää eri maiden kansalaisten välistä sosiaalista eriarvoisuutta. Yhteistyö tekee Etelä-Amerikan vahvemmaksi globaalissa päätöksenteossa.

12 Etelä-Amerikan maan viisumikäytännöt ovat tähän saakka olleet hyvin kirjavat riippuen maan poliittisista ja taloudellisista oloista. Kokoukseen osallistunut Brasilian ulkoministeri Celso Amorim totesi kuitenkin, että kaikki maat hyväksyvät demokratian periaatteet, ja demokratia merkitsee toisten mielipiteiden kunnioittamista.

Ulkoministerikokous pidettiin Chilen pääkaupungissa Santiagossa. Siihen ottivat osaa isäntämaan lisäksi Argentiina, Bolivia, Brasilia, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay ja Venezuela. BBC, CNN, YLE24

Lue seuraavaksi