1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ulkomaat lyhyesti 26.11.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

TURKISSA Istanbulissa yli 25 000 ihmistä on osoittanut mieltään paavi Benedictus XVI:n vierailua vastaan. Nelisen tuhatta poliisia seurasi protestia, jossa muun muassa vastustettiin länsimaiden sekaantumista Lähi-idän tilanteeseen. Paavin on määrä aloittaa huomenna nelipäiväinen vierailu Turkissa.

ISRAEL on hyväksynyt ulkomailla solmitut homoliitot. Sen sijaan Israelissa homoseksuaaleja ei edelleenkään vihitä, koska uskonnollisilla viranomaisilla on yksinvalta avioliittoja ja - eroja koskevissa kysymyksissä. Päätös antaa rekisteröidyille pareille kaikki avioparien oikeudet. Äärijuutalaisten uskotaan nousevan homoliittojen hyväksymistä vastaan.

ITALIAN entinen pääministeri SILVIO BERLUSCONI on pyörtynyt poliittisessa tilaisuudessa Pohjois-Italiassa. 70-vuotias Berlusconi menetti tajuntansa kesken puheen pitämisen. Heikotuskohtauksen aiheutti ilmeisesti pienehkö sydänvaiva, ja Berlusconia pidetään yön yli tarkkailussa sairaalassa.

ESPANJAN pääkaupungissa Madridissa jopa 200 000 ihmistä on marssinut ETA-neuvotteluja vastaan. Espanjan hallitus on aikonut aloittaa neuvottelut separatistisen baskijärjestön kanssa. Espanjan hallitus ja ETA ovat tunnusteleet mahdollisuuksia neuvotteluille sen jälkeen, kun järjestö ilmoitti keväällä pysyvästä tulitauosta.

RANSKAN sosialistipuolue on nimittänyt SEGOLENE ROYALIN virallisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi. Mielipidekyselyjen mukaan Royal on Ranskassa yhtä suositty kuin oikeiston todennäköinen ehdokas Nicolas Sarkozy. Presidentinvaalit ovat ensi keväänä. Voittaessaan Royalista tulisi maansa ensimmäinen naispresidentti.

AUSTRALIAN kirkoissa on pidetty sunnuntaina rukouspäivä sateen saamiseksi. Ankara kuivuus on vallinnut Australiassa jo 6 vuotta. Maanviljelyksen tappiot ovat suuret. Kuivuus vaikuttaa myös ihmisten mielialoihin, mikä on nostanut itsemurhien määrää. Australia on maailman kuivin manner. Ilmastonmuutos pahentaa mantereen kuivuutta entisestään.

IRAKISSA Bagdadin ulkonaliikkumiskieltoa on jatkettu huomiseen saakka. Irakin pääkaupunkiin määrättiin ulkonaliikkumiskielto, kun väkivalta kaupungissa tuntuu vain kiihtyvän. Parin viime päivän aikana Bagdadissa on kuollut yli 200 ihmistä.

RUOTSISSA ainakin yksi ihminen on kuollut auton räjähdyksessä. Ruotsalaisten tiedotusvälineiden mukaan voimakas räjähdys tuhosi auton täysin myöhään lauantaina Värmdön kunnassa Tukholman itäpuolella. Räjähdys kuultiin laajalla alueella, ja se rikkoi useita lähitalojen ikkunoita. Poliisi tutkii tapausta murhana tai itsemurhana.