Kotimaan lyhyet 27.11.

Ulkoministeri ERKKI TUOMIOJA on saanut Välimeren maiden diplomatiapalkinnon Euromed-konferenssin yhteydessä Tampereella. Maat kiittävät Tuomiojaa Euroopan ja Välimeren maiden välisen vuoropuhelun edistämisestä.

IMATRAN RAJA-ASEMA avataan ympärivuorokautiselle liikenteelle ensi vuoden alussa. Ympärivuorokautisen aukiolon toivotaan tasoittavan Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen ruuhkia. Imatra on itärajan neljänneksi vilkkain rajanylityspaikka Vaalimaan, Nuijamaan ja Värtsilän jälkeen.

Maa- ja metsätalousministeri JUHA KORKEAOJA vaatii bioenergian osuuden kolminkertaistamista energiantuotannossa seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Korkeaojan mukaan se on energiansäästön ohella Suomelle merkittävin keino saavuttaa ilmastotavoitteet.

TYÖTUNNIN HINTA on noussut Suomessa muuta euroaluetta nopeammin. Tilastokeskuksen mukaan tehdyn työtunnin kustannus nousi Suomessa viime vuonna 4,2 prosenttia, kun korostus euroalueella oli 2,2 prosenttia.

Työttömyyskorvauksen ehtona olevan TYÖTTÖMYYSILMOITUKSEN voi tehdä nyt myös Internetissä. Aiemmin työttömyyspäivistä kertova lomake on pitänyt toimittaa Kelaan joko postitse tai tuomalla se Kelan toimistoon. Sähköisesti ilmoitus tehdään Kelan Internet-sivuilla osoitteessa www.kela.fi/asiointi.

Suomi on kaikessa hiljaisuudessa pohjustanut jäissä olevan EU:N PERUSTUSLAIN elvyttämistä. Sanomalehti Kalevan mukaan ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki on neuvotellut kaikkien jäsenmaiden kanssa vaihtoehdoista perustuslain pelastamiseksi. Pääministeri Matti Vanhanen esittelee tulokset EU:n huippukokouksessa joulukuussa.

Kolmannes KÄRÄJÄOIKEUKSIEN RIKOSJUTUISTA käsitellään vain paperilla. Aamulehden mukaan syyllisiksi epäillyt ovat valtaosin suostuneet poliisin ja haastemiehen ehdotuksiin kirjallisesta käsittelystä. Lokakuun alussa voimaan tulleen menettelyn edellytyksenä on kaikkien osapuolten suostumus ja vastaajan tunnustus. Kirjallisesti voi käräjöidä vain sellaisia juttuja, joista voisi tulla vankeutta enintään 9 kuukautta.

Suomen MINISTEREISTÄ valtaosa kuuluu ammattiyhdistysliikkeeseen. Uutispäivä Demarin kyselyn mukaan ministereiden järjestäytymisaste on suurin piirtein sama kuin koko kansan. Vastanneista ministereistä 73 prosenttia on jonkin ammattiliiton jäsen. Kaikki SDP:n ministerit kuuluvat liittoon. Pääministeri Matti Vanhanen ja kolme muuta keskustan ministeriä eivät vastanneet kyselyyn.

Yhä useammalta suomalaiselta puuttuu HAMPAITA. Kansanterveyslaitoksen mukaan vähintään yksi hammas puuttuu lähes 1,5 miljoonan suomalaisen suusta. Täysin hampaattomia ihmisiä on silti entistä vähemmän. Asiasta kertoo sanomalehti Kaleva. Hampaattomien päivää vietetään keskiviikkona.