Loistavan Polun johtaja valmis tulitaukoon

Perulaisen sissiliikkeen Loistavan Polun viimeinen vapaana oleva johtaja, toveri Artemio on ehdottanut hallitukselle tulitaukoa. Artemion joukoissa on 200 - 300 taistelijaa.

Vastapainoksi Artemio haluaa yleisen armahduksen ja vankilassa olevat toverinsa vapaaksi. Lisäksi hän haluaa poliittisen ratkaisun taistelujen lopettamiseksi.

Perun hallitus ei ole vastannut ehdotukseen, mutta vuodelta 2004 olevan päätöksen mukaan se maksaa 50 000 dollaria Artemion pidätykseen johtavista tiedoista. Lisäksi presidentti Alan Garcia on vaatinut kuolemantuomiota terroristeille. Toveri Artemio on sanonut, ettei hän pelkää kuolemantuomiota. Lisäksi hän julisti, että jos hallitus ei suostu tulitaukoon, väkivaltaisuudet tulevat lisääntymään. Artemion tukikohta on viidakkoalueella San Martinin provinssissa. Verinen vuosikymmen Marxilainen Loistava Polku aloitti taistelunsa hallitusta vastaan 1980-luvulla. Lähinnä 1980- ja 1990-luvuilla käydyissä verisimmissä yhteenotoissa kuoli noin 70 000 ihmistä. Sen jälkeen yhteenotot tai liikkeen tekemät iskut ovat olleet pienempiä. Liikkeen johtaja Abimael Guzman on vankilassa, jossa hän kärsii elinkautista tuomiotaan. Käytännössä myös kaikki muut liikkeen elossa olevat sissijohtajat ovat vankilassa. Pidätyksistä huolimatta liike aiheuttaa aina silloin tällöin huolta hallitukselle. Loistava Polku on tehnyt silloin tällöin iskuja armeijaa vastaa ja se suojelee muun muassa huumeiden salakuljettajia. BBC, Reuters