Britanniassa kolme ihmistä radiologisiin testeihin

Britanniassa viranomaiset ovat lähettäneet kolme ihmistä erikoissairaalaan testeihin mahdollisen radioaktiiviselle aineelle altistumisen takia.

Ulkomaat

Lontoossa on tutkittu epäilyttäviä säteilypitoisuuksia sen jälkeen, kun Venäjän turvallisuuspalvelun entinen agentti Aleksandr Litvinenko kuoli radioaktiivisen polonium 210 -isotoopin aiheuttamaan myrkytykseen viime viikolla. Noin 450 ihmistä on ottanut yhteyttä Britannian terveysvirastoon pelätessään altistuneensa myrkylle vierailtuaan samassa sushiravintolassa tai hotellissa kuin Litvinenko. 18 ihmistä on ohjattu terveysviraston tutkimuksiin ja kolme heistä tarkempiin tutkimuksiin erikoissairaalaan. Sekä ravintolasta että hotellista on löydetty jäämiä polonium 210 -isotoopista, jota oli myös Litvinenkon virtsassa. Maanantaina Britannian sisäministeri ilmoitti viranomaisten löytäneen säteilyä myös "useista muista kohteista" Lontoossa. Reid ei tarkentanut, mitä kohteita hän tarkoitti.

Terveysviranomaisten mukaan sivullisille aiheutunut riski altistua säteilylle on kuitenkin pieni. Polonium on vaarallista vain, jos sitä joutuu elimistöön nieltynä, hengitettynä tai haavan kautta.

Scotland Yard jatkaa entisen agentin kuolemansyyn tutkimuksia. Litvinenkon ystävät sanoivat hänen joutuneen myrkytetyksi, koska oli arvostellut Venäjän hallintoa. Kremlissä väite on tyrmätty naurettavana.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset