Myanmar sulkee Punaisen Ristin toimipisteet

Myanmarin eli entisen Burman hallitus on määrännyt maassa sijaitsevat Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) toimipisteet suljettaviksi. Yhdysvaltojen YK-lähettiläs John Boltonin mukaan sotilasjuntan harjoittama politiikka on uhka alueelliselle rauhalle ja turvallisuudelle.

Ulkomaat

Hallitus ei myöskään aio edelleenkään sallia Punaisen Ristin vierailla vankiloissa. Myanmar kielsi vankilavierailut viime vuoden lopulla.

Sotilashallituksen päätös merkitsee käytännössä avustustyön loppumista Myanmarissa.

Punainen Risti pelkää eniten avun tarpeessa olevien myanmarilaisten elinolojen heikkenevän entisestään. Olosuhteet ovat hankalat etenkin maan rajaseuduilla.

YK:n arvion mukaan Myanmarissa on yli tuhat poliittista vankia, mm. yli 10 vuotta kotiarestissa ollut oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi.

Yhdysvallat kritisoi juntan politiikkaa

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs John Bolton aikoo esittää lähipäivinä YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaa, jossa kritisoidaan ankarasti Myanmarin sotilasjuntan politiikkaa. Hän ilmoitti aikeistaan sen jälkeen, kun turvallisuusneuvosto oli kuullut Myanmarissa äskettäin vieraillutta YK-lähettiläs Ibrahim Gambaria.

Boltonin mukaan sotilasjuntan harjoittama politiikka on uhka alueelliselle rauhalle ja turvallisuudelle. Arvosteltavana on muun muassa hallituksen harjoittama poliittinen painostus ja ihmisoikeusrikkomukset sekä jatkuva huumeiden ja ihmisten salakujettaminen.

Boltonin mukaan Yhdysvallat ei ainakaan aluksi vaadi mitään pakotteita Myanmaria vastaan. Ehdotus kohdannee kuitenkin turvallisuusneuvostossa vastarintaa ainakin Kiinan ja Venäjän taholta.

Lähteet: AFP, BBC, AP