Teosto-palkinto Marzi Nymanille ja Sampo Haapamäelle

Tämänvuotinen Teosto-palkinto on myönnetty Marzi Nymanille ja Sampo Haapamäelle. Molemmat saivat 20 000 euroa. Marzi Nyman palkittiin esikoislevystään Marzi ja Sampo Haapamäki bassoklarinettikonsertostaan Kirjo. Palkintoraati kiittää heitä ennakkoluulottomuudesta ja rajojen rikkomisesta.

Teosto-palkinnolla halutaan edistää suomalaista luovaa säveltaidetta ja nostaa esiin rohkeita, omaperäisiä ja uutta luovia teoksia.

Marzi rikkoo tyylirajoja Palkintoraadin perustelujen mukaan Marzi-levy on seikkailu yli tyylirajojen. Tekijä leikittelee kekseliäästi musiikin eri lajeilla, eikä piittaa populäärimusiikin totutuista rakenteista, raati kehuu. Marzi Nyman (s. 1979) on opiskellut muun muassa Ebelin pop- ja jazzopistossa ja Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Hän on soittanut ja laulanut lukuisissa kokoonpanoissa, jotka edustavat jokseenkin kaikkia musiikinlajeja. Marzi Nyman uskoo, että kuka tahansa voi rikkoa eri musiikkityylien välisiä raja-aitoja. Tärkeintä on musiikin sisältö. - Hyvä musiikki löytää aina tiensä ihmisten luokse, vaikka se tulisi sellaiselta tekijältä, jota kukaan ei tiedä tai tunne, sanoo hän. Myös Haapamäen konsertto sekoittaa tyylejä

Sampo Haapamäen Kirjo on valintaperustelujen mukaan riemukas, rohkea ja rajoja kaihtamaton teos. Raati korostaa, että säveltäjä on onnistuneesti sisällyttänyt teokseensa keskenään hyvin erilaisia elementtejä. Teos on haastava, mutta läsnä on runsaasti pelin ja leikin aineksia, raati kiittää. Haapamäki (s. 1979 Haminassa) on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005, ja on jatkanut opintojaan New Yorkissa ja Berliinissä. Haapamäki kertoo haastaneensa sävellysprosessin alussa käsityksensä teoksen kokonaismuodosta. - Kun yleensä lähdetään rakentamaan teosta, on olemassa yksi materiaali tai idea, jota sitten valotetaan monelta eri kantilta. Kirjossa minulla on aika vastakkainen lähtökohta. Kirjavuus sinänsä on kappaleen idea. Erilaisia musiikkeja soi päällekkäin, ja tyylit kietoutuvat yhteen. Palkintoa on jaettu vuodesta 2003 lähtien Säveltäjäin Tekijänoikeustoimistoon eli Teostoon kuuluvat säveltäjät, sanoittajat ja musiikin kustantajat jakoivat 40 000 euron vuosittaisen palkinnon nyt neljännen kerran. Tunnustus voidaan jakaa 1 - 3 teokselle tai teoskokonaisuudelle. Esiraadin asettamia teosehdokkaita oli nyt kaikkiaan yhdeksän. Palkinnon saajat valitsi kolmihenkinen tuomaristo, johon kuuluivat säveltäjä, tuottaja ja kapellimestari Esa Nieminen, kansanedustaja Mari Kiviniemi ja säveltäjä, professori Veli-Matti Puumala. Raadin sihteerinä toimi Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä. Viime vuonna Teosto-palkinnon saivat Veli-Matti Puumalan pianokonsertto S eeds of Time sekä Tuomari Nurmion sävellykset ja Alamaailman vasarat -yhtyeen sovitukset Kinaporin kalifaatti -levyllä. YLE Uutiset Marzi Nymanin kotisivut (siirryt toiseen palveluun)