Litvinenkon surmanneesta myrkystä uusia jälkiä

Poliisi on löytänyt Lontoossa lisää jälkiä radioaktiivisesta polonium-210:stä, johon entinen venäläisagentti Aleksandr Litvinenko kuoli viime viikolla.

Ulkomaat

Ainetta on tiettävästi löytynyt Litvinenkon ystävän, maanpaossa elävän suurliikemiehen Boris Berezovskin toimistosta sekä turvallisuus- ja riskinhallintayhtiön Erinysin pääkonttorista.

Tätä ennen polonium-210:n aiheuttamaa säteilyä oli havaittu sushiravintolassa, hotellissa ja Litvinenkon kodissa. Litvinenko kävi vähän ennen sairastumistaan Piccadillylla sijaitsevassa sushipaikassa sekä Grosvenorin aukiolla sijaitsevassa Millennium-hotellissa.

Kolme muuta ihmistä on lähetetty tapauksen takia tutkimuksiin.

Sadat Britannian kansalaiset ovat soittaneet terveysviranomaisten palvelupuhelimeen sen jälkeen, kun viranomaiset pyysivät yhteydenottoja ihmisiltä, jotka olivat kuun alussa käyneet samassa sushiravintolassa ja hotellissa kuin Litvinenko.

Terveysviranomaisten mukaan sivullisille aiheutunut riski altistua säteilylle on kuitenkin pieni.

Britannian viranomaiset ovat ottaneet turviinsa italialaisen turvallisuusasiantuntijan, joka tapasi Litvinenkon ennen tämän myrkytyskuolemaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Se on saanut tietonsa nimeämättömästä oikeuslähteestä.

Mario Scaramellalle tehdään parhaillaan kokeita sen selvittämiseksi, löytyykö hänenkin elimistöstään radioaktiivisia aineita. Scaramella on piilotellut Litvinenkon sairastumisesta asti.

Lähteet: BBC, Reuters, YLE Uutiset