1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lumileopardille satelliittipanta Pakistanissa

Pakistanilainen lumileopardi on saanut ensi kertaa satelliittikaulapannan, jolla pyritään keräämään tietoa erittäin uhanalaisen lajin pelastamiseksi.

Ympäristöaktivistit laittoivat kaulapannan Chitral Gorin kansallispuistossa Pakistanin pohjoisilla vuorilla pyydystämälleen lumileopardinaaraalle. Toinen pääsi ansasta karkuun, mutta aktivistit jatkavat pyydystämistä. He toivovat saavansa pannan kaikkiaan viiden lumileopardin kaulaan.

Maailmassa on enää 3 500 - 7 000 lumileopardia. Niistä 200 - 420 elää Pakistanissa. Elinalue on niin korkealla vuoristossa, että ihmisten ei yleensä ole terveellistä oleskella siellä. Lisäksi lumileopardit ovat arkoja ja liikkuvat yleensä öisin, joten niiden elintavoista tiedetään hyvin vähän. Tutkijoita kiinnostaa muun muassa riittävien reviirien koko.

Lumileopardeja metsästetään turkin lisäksi myös luiden ja sisäelinten takia. Niitä käytetään aasialaisessa luonnonlääkinnässä. Lisäksi ihmiset kilpailevat lumileopardien riistanaan käyttämistä villilampaista ja -vuohista.

Riistan vähetessä lumileopardit käyvät kesylampaiden kimppuun, minkä vuoksi paimenet tappavat lumileopardeja. Luontojärjestö WWF on aloittanut vakuutusjärjestelmän, jonka perusteella viljelijät voivat saada korvauksia lampaistaan, jos jättävät lumileopardit rauhaan.

Satelliittipantaprojektissa ovat mukana WWF:n Pakistanin osasto, Lumileopardi-rahasto sekä Pakistanin luoteisimman maakunnan hallitus.