Hyppää sisältöön

Tuhannet karhut sappikaupan uhreina Aasiassa

Eläinsuojeluliitto Animalia kampanjoi avun saamiseksi Aasian sappinestekaupasta kärsiville karhuille. Tuhannet sepelkarhut joutuvat viettämään jopa vuosikymmeniä ahtaissa häkeissä ja niiltä lypsetään päivittäin sappinestettä kansanlääkinnän tarpeisiin.

Animalian kampanjan tavoitteena on tukea Animals Asia Foundationia AAF:ää, joka kampanjoi Kiinassa, Vietnamissa ja Koreassa niin sanottujen sappikarhujen vapauttamiseksi sekä kuntouttaa vapautettuja karhuja.

Tuhansia sepelkarhuja elää vangittuina julmissa oloissa Aasian karhufarmeilla. Monet eläimistä on pyydetty luonnosta, ja ne ovat saattaneet menettää ainakin yhden raajoistaan.

Animalian mukaan karhut on useilla farmeilla teljetty ahtaisiin häkkeihin, joissa ne eivät pysty edes kääntymään tai ojentautumaan suoraksi.

Lisäksi karhut kärsivät jatkuvista tuskista sappinesteen lypsämisen vuoksi. Karhujen sappirakkoon on asennettu metallinen katetri, jota pitkin sappea lasketaan päivittäin. Toinen keino on kehittää ns. kudoskanava sappirakon ja vatsaseinämän väliin ja kanava avataan yleensä 1 - 2 kertaa päivässä tukkeutumisen estämiseksi. Karhut ovat myös usein aliravittuja ja niillä on tulehduksia ja sairauksia, usein vahingoittuneen sappirakon vuoksi. Karhut ovat pitkäikäisiä, joten piina voi kestää pitkään, jopa 25 vuotta. Kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan, että karhunsapella on parantavia ominaisuuksia. Sappea käytetään muun muassa potenssilääkkeenä sekä silmä- ja maksasairauksien hoitoon ja kuumeen alentamiseen. Animalian mukaan kiinalaiset asiantuntijat ovat kuitenkin myöntäneet, että sappi olisi täysin korvattavissa kasvikunnan tuotteilla ja synteettisillä aineilla. Vuonna 2000 AAF sai Kiinan viranomaisilta lupauksen 500 karhun vapauttamisesta Sichuanin maakunnassa. Tähän mennessä on vapautettu reilut 200 karhua AAF:n turvakotiin. AAF:n lopullisena tavoitteena on kuitenkin karhutarhauksen lopettaminen kokonaan. YLE Uutiset AAF (siirryt toiseen palveluun) Animalian karhutarhasivut (siirryt toiseen palveluun)