Helsinki uusii Sipoo-hakemuksensa

Helsinki uudistaa alueliitoshakemuksensa Lounais-Sipoosta. Kaupunki jättää valtioneuvostolle nyt uuden hakemuksen, joka perustelee alueliitoksen välttämättömyyttä sekä kansallisista että seudullisista tarpeista lähtien.

Kotimaa

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää asiasta kokouksessaan keskiviikkoiltana. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan, kokoomuksen Jan Vapaavuoren mukaan uusi valtuustokäsittely on osa normaalia käsittelykulkua.

- Etelä-Suomen lääninhallitus on pyytänyt meiltä lausuntoa asiasta. Ja samassa yhteydessä on luontevaa ikäänkuin sivutuotteena todeta, että olemme edelleen samaa mieltä kuin olimme kesäkuussa, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori ei anna Sipoon tiistaina valmistuneelle omalle selvitykselle juurikaan painoarvoa. Selvitystyön mukaan Sipoo pystyy tuottamaan asuntoja ja palveluja 40 000 asukkaalle yhteistyössä maanomistajien kanssa seuraavien 20 vuoden aikana. - Sipoo on vuosikymmeniä jarruttanut kaikkea kehitystä tällä alueella ja meidän näkemyksemme on se, että heillä ei ole ollut sen paremmin intressiä kuin resurssejakaan asiaa hoitaa. Eivätkä nämä selvitykset nyt ainakaan minun mielestäni ole tätä tilannetta miksikään muuttaneet, hän jatkaa. Sipoolaiset osoittivat mieltään kuntarajamuutosta vastaan Helsingin Senaatontorilla iltapäivällä. Mielenilmaukseen kerääntyi noin 350 ihmistä tukemaan Sipoon rajojen säilymisestä entisellään. Mottona oli "ei metriäkään Hesalle". Sipoon ja Helsingin rajakiistaa ratkova selvitysmies Pekka Myllyniemi antaa oman esityksensä aluejaosta torstaina. Sipoo vastustaa Myllyniemen nimeämistä Sipoo toimitti keskiviikkona korkeimpaan hallinto-oikeuteen valituksen selvitysmiehen nimeämisestä. Sipoon kunnanhallitus muistuttaa myös, että Helsingin kaupungin rajansiirtoesityksestä on tehty useita valituksia, eikä sisäministeriö ole siksi edes voinut asettaa laillisesti kuntajakoselvittäjää prosessissa, jonka laillisuus on vielä ratkaisematta. Sipoo on tyytymätön myös siihen, että selvittäjä on puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti eikä poliittisesti sitoutumaton. YLE Uutiset