1. yle.fi
  2. Uutiset

BA:n koneissa vähäisiä radioaktiivisia pitoisuuksia

Entisen venäläisvakoojan Alexander Litvinenkon myrkytyskuolemaa tutkiva brittipoliisi on löytänyt pieniä pitoisuuksia radioaktiivista ainetta lentoyhtiö British Airwaysin koneista.

Ulkomaat

Lentoyhtiön tiedotteen mukaan testeissä on havaittu erittäin matalia pitoisuuksia radioaktiivista ainetta ainakin kahdesta British Airwaysin B767-koneessa. Lisäksi viranomaiset tutkivat kolmatta lentokonetta, jossa epäillään olevan jäänteitä radioaktiivisesta aineesta.

Vähäisen säteilyn ei uskota aiheuttaneen vaaraa matkustajille. Lentoyhtiön verkkosivujen mukaan koneet liikennöivät Lontoon Heathrown lentokentältä Moskovaan, Barcelonaan, Düsseldorfiin, Ateenaan, Larnakaan, Tukholmaan ja Wieniin, Frankfurtiin ja Madridiin. Lentoyhtiö pyrkii tavoittamaan noin 33 000 matkustajaa kaikkiaan 221 lennolta, jotka tehtiin marraskuun aikana.

Kaikki tutkinnan kohteena olevat kolme lentokonetta on toistaiseksi poissa liikenteestä.

Litvinenko menehtyi viime viikon torstaina radioaktiivisen säteilyn aiheuttamaan myrkytykseen. Hänen kehostaan on löydetty suuria pitoisuuksia radioaktiivista polonium 210:tä, jonka aiheuttamaa säteilyä on havaittu myös mm. Litvinenkon käyttämässä ravintolassa ja hotellissa sekä hänen kotonaan.

Litvinenkon italialainen kontakti ei ole altistunut samalle aineelle. Asiasta kertoi keskiviikkona hänen lakimiehensä. Turvallisuusasiantuntijana toimiva Mario Scaramella tapasi Litvinenkon 1. marraskuuta lontoolaisessa sushiravintolassa, josta on löydetty myöhemmin jäämiä poloniumista. Scaramella on poliisin suojeluksessa Lontoossa.

AP, Reuters

Lue seuraavaksi