Hyppää sisältöön

EY-julkisasiamies tyrmää susijahdin

EY-tuomioistuimen julkisasiamies Julianne Kokott pitää Suomen susien metsästystä EU-lain vastaisena.

Torstaina antamassaan ratkaisuehdotuksessa julkisasiamies ehdottaa, että Suomi tuomittaisiin unionin tuomioistuimessa laittomasta metsästyksestä.

Julkisasiamies perustelee asiaa samoin kuin Euroopan komissio, eli uhanalaista sutta pitää unionin ympäristödirektiivin mukaan suojella tiukasti eikä sutta saa tappaa kuin muutamin poikkeuksin.

Suomen ongelmana on se, että Suomi myöntää kaatolupia ilman, että ne yksilöidään vain vakavia vahinkoja aiheuttavien susien tappamiseksi. Samalla Suomi ei ole esittänyt riittäviä tieteellisiä todisteita pyyntilupien teholle.

Suomi taas perustelee ennalta ehkäiseviä kaatolupiaan luontodirektiivin 16. artiklan 1. kohdan poikkeuksilla, joiden mukaan kaatolupia voidaan myöntää erityisen merkittävien vahinkojen ehkäisemiseksi, jotka koskevat viljelmiä, karjankasvatusta, metsiä, kalataloutta sekä vesistöjä ja muuta omaisuutta.

Julkisasiamies toteaa kuitenkin lausunnossaan, että näillä perusteilla susien suojelun taso ei Suomessa ole ollut suotuisa. Lisäksi yksittäisten susien kaataminen on haitallista suojelun tasolle.

Ennaltaehkäisevää susien kaatamista julkisasiamies sen sijaan ei suoraan torju.

Julkisasiamiehen ehdotus ei sido tuomioistuinta, joka antaa tuomionsa jutussa myöhemmin. Usein tuomio on sama kuin ehdotuskin. Tavallisesti jutun käsittely kestää muutamia kuukausia, joten tuomio on odotettavissa ensi keväänä.

Suomi odottaa tuomioistuimen susi-ratkaisua Suomi odottaa EY-tuomioistuimen ratkaisua sudenmetsästystä koskevassa kiistassa ennen kuin se ryhtyy arvioimaan kiistan vaikutuksia Suomen susipolitiikkaan. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan EY-tuomioistuimen julkisasiamiehen tänäinen ratkaisuehdotus osoittaa, ettei Suomen olosuhteita ja luonnonvarojen hyödyntämistä tunneta Keski-Euroopassa. Ratkaisuehdotus on ministeriön mukaan laadittu eurooppalaisen susitilanteen perusteella, eikä siinä ole otettu huomioon Suomen oloja. Hyrynsalmella Hallan paliskunnan susilauman tappoluvalle haetaan jatkoaikaa. Lumien sulaminen on pysäyttänyt susijahdin, ja vahinkoa aiheuttaneesta kahdeksan suden laumasta on vielä kolme eläintä jäljellä. Maa- ja metsätalousministeriön myöntämä susilauman tappolupa on voimassa vielä perjantaina 1. joulukuuta. Luonnonsuojeluliitto tyytyväinen susi-ehdotukseen Suomen Luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen EY-tuomioistuimen julkisasiamiehen toteamukseen, että Suomen susien metsästys on lainvastaista. Luonnonsuojeluliitto toivoo, että Suomessa käytäisiin rakentavaa keskustelua susikannan kestävästä hoidosta. Liitto valitti EU-komissiolle suden suojelun puutteista. Liiton mukaan suden metsästys poronhoitoalueen ulkopuolella oli direktiivien vastaista. Susi on uhanalainen laji, jonka kanta Suomessa on tällä hetkellä noin 200 - 250 yksilöä. YLE Uutiset