1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Oopperavaihto vie uusia oopperoita ulkomaille

Suomen Kansallisooppera on aloittanut oopperavaihdot ulkomaisten oopperatalojen kanssa. Produktioita voi vaihtaa sellaisten oopperatalojen kanssa, joissa on samantyyppinen näyttämö.

kulttuuri

Viime vuosina rakennetut tai uudistetut oopperatalot voivat säästää kustannuksia vaihtamalla tuotantoja keskenään, sillä uusien oopperoiden esittäminen on kallista.

- Helsingin oopperatalolla on ollut aiemmin hankaluuksia löytää yhteistyökumppaneita oopperavaihtoon. Nyt uusien oopperatalojen rakentamisesta on kuitenkin tullut pohjoismainen ilmiö, sanoo Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Erkki Korhonen.

Hän muistuttaa, että Kööpenhaminassa on uusi oopperatalo, Osloon on valmistumassa ooppera ja Pietarin Mariinskiin tulee uusi teatteri. Lisäksi Lontoon kuninkaallinen ooppera Covent Garden ja Pariisin Bastiljin ooppera ovat näyttämöltään samantyyppisiä kuin Suomen Kansallisooppera.

- Saadaan aikaan todellista säästöä, kun samoja lavasteita siirretään eri puolille Eurooppaa, Korhonen korostaa.

Suomen Kansallisoopperassa neuvotellaan parhaillaan usean produktion vaihdosta. Kokemuksia on jo. Paraikaa Kansallisoopperassa menee Jevgeni Onegin, joka on tehty yhteistyössä Lontoon Govent Gardenin kanssa. Venäjäksi esitettävän Jevgeni Oneginin ohjaus on tunnetun Shakespeare-ohjaajan Steven Pimplotin käsialaa. Kansallisoopperan lavalle teoksen on toteuttanut Elaine Kidd. Myös valaistus, lavastus ja puvustus tulevat Covent Gardenista, jossa tuotanto sai ensi-iltansa viime keväänä. Vain laulajat ja soittajat samoin kuin muu henkilökunta ovat Helsingin-esityksissä Suomesta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi