Oslo torjui suosikkikuninkaan patsaan

Norjassa on syntynyt lihava riita kuningas Olavia esittävästä patsaasta. Oslon kaupunginhallitus päätti alkuviikosta, ettei se lunasta kuvanveistäjä Knut Steenin veistämää patsasta, vaikka tilaustyö on jo valmis.

kulttuuri

Oslon kaupunki on puuhannut patsasta kuningas Olavista, kansan eniten rakastamasta kuninkaasta, jo yli kymmenen vuotta. Ensin patsaasta järjestettiin kaksi kutsukilpailua, mutta niiden tulokset eivät miellyttäneet poliitikkoja. Lopulta tehtävä annettiin yhdelle Norjan tunnetuimmista kuvanveistäjistä, Knut Steenille.

Hänenkään näkemyksensä kuningas Olavista ei kuitenkaan miellytä Oslon kaupungin johtoa. Nyt Oslo kieltäytyy ottamasta vastaan lähes kahdeksanmetristä veistosta, jonka tekemiseen Steen on käyttänyt Italiassa kuusi vuotta.

Liian sotaisa Olavi - Meidän lähtökohtamme oli kuninkallinen arvokkuus ja kansanomaisuus. Monet ovat regoineet patsaassa erityisesti vyöhön, joka tuo mieleen sotilaallisuutta. Hyvin harva pystyy yhdistämään tämän patsaan kuningas Olaviin, sanoo pormestari Per Ditlev-Simonsen. Kuvanveistäjä Knut Steen ei ymmärrä kritiikkiä. - Pötypuhetta! Juuri näinhän me kuninkaan muistamme. Hän seisoi kansan edessä tuolla tavoin, Steen vastaa moitteisiin. Olavi V oli Norjan kuningas vuosina 1957–1991. Norjan nykyinen kuningas Harald V on hänen poikansa.

Arvostelijoiden mielestä kuningasta esittävä patsas muistuttaa enemmän Italian fasistidiktaattoria Benito Mussolinia tai Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin patsaita kuin rauhaa rakastanutta kansankuningasta.

Oslon kaupungin johto on seurannut patsaan valmistumista kuuden vuoden ajan, eikä keskeyttänyt työtä missään vaiheessa, vaan antoi Steenin ahertaa veistoksensa parissa loppuun saakka.

- Olen ajatellut järjestää patsaalle tyylikkäät hautajaiset ja haudata sen maahan. Kutsun paikalle tiedotusvälineet, jotta saamme aikaan kunnon sensaation, ilmoittaa kuvanveistäjä Steen.

Lähteet: YLE Uutiset, Tapio Vestinen (Oslo)