1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansallismuseo kutsuu lapsia tekemään ja koskemaan

Suomen Kansallismuseossa Helsingissä on avautunut lapsille suunnattu perusnäyttely Vintti. Uudessa näyttelyssä lapset tutustuvat Suomen historiaan ja kansankulttuuriin erilaisten toiminnallisten tehtävien kautta.

Kansallismuseon näyttelysihteerin Hanna Forssellin mukaan lapset voivat näyttelyssä kokeilla esimerkiksi hevosen valjastamista ja tehtaan liukuhihnatyöskentelyä.

- Tämä on erittäin hyvä tapa opettaa historiaa ja konkretisoida asioita, joita tavallinen perusnäyttely tai koulun historian opetus ei pysty tekemään, Forssell arvioi.

Vintti kumoaa perinteisen museokäyttäytymisen säännöt Kansallismuseon perusnäyttelyn uusin osa, Vintti, eroaa perinteisestä museonäyttelystä siinä, ettei esineisiin koskeminen ole kiellettyä, vaan päinvastoin näyttelyn tarkoitus.

Suomalaiseen historiaan perehdytään kokeilemalla itse: lapset voivat rakentaa perinteisen hirsimökin ja tehdä mallitiilistä erilaisia seinämiä.

Suuren ruokapöydän ääressä voi harjoitella kattausmalleja keskiajalta 1970-luvulle, ja tehdastyöhön saa tuntuman lajittelemalla kirjaimia liukuhihnalla.

Tehtaan konttorissa kirjoitetaan vanhalla kirjoituskoneella ja lajitellaan kirjeitä. Vanhanaikaisessa koulussa taas voi tehdä vaikkapa vohvelikäsitöitä.

- Täällä on kangaspuut maton kutomista varten, rukki jolla voi kehrätä, kankaiden tunnistusta ja palapelejä vanhoista Suomen kartoista, jotka kuvastavat maan maantieteellistä kehittymistä, Forssell kertoo.

Yhteensä Vintissä on 22 tehtäväosiota. Näyttelyä ovat marraskuun ajan testanneet eri-ikäiset oppilaat, ja Vinttiä on tarkoitus muuttaa ja kehittää vastedeskin palautteen ja uusien ideoiden pohjalta. Nykypäivän museokävijä haluaa kokea ja kokeilla Ajatus toiminnallisista näyttelyistä syntyi Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen tiedekeskuksissa jo 1900-luvun alussa, mutta vuorovaikutteiset näyttelyt ovat yleistyneet vasta kahden viime vuosikymmenen aikana. Suomessa omaan kokemukseen ja kokeilemiseen perustuvia näyttelyitä on avautunut viime aikoina useita. Hanna Forssellin mukaan Kansallismuseon ylijohtaja Ritva Wäre oli ehtinyt haaveilla toiminnallisesta näyttelystä jo vuosia. Käytännössä Vintti toteutettiin vuoden sisällä. - Museot ovat muutoksessa. Kulttuurihistoriallisten museoiden perinteiset näyttelyt eivät enää tyydytä, vaan ihmiset haluavat elämyksiä ja omakohtaisia kokemuksia, Forssel sanoo. - Se etuhan siinä on, että kun tekeminen on hauskaa ja mukavaa, niin oppiminen tulee vaivihkaa, vaikkei meidän tarkoituksemme olekaan opettaa ketään. Vintti on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12 - 16. Radion kulttuuriuutiset