Myös multiplex-teattereissa monipuolista elokuvatarjontaa

Laatuelokuvia seuraava aktiivinen yleisö on pelännyt ohjelmistojen kaventuvan, kun tunnelmalliset vanhat elokuvateatterit sulkevat ovensa yksi toisensa jälkeen.

kulttuuri

Muun muassa ns. art-house -elokuvia maahantuovan yrityksen johtajan mielestä syytä huoleen ei ole. Multiplexien eli monisaliteattereiden tarjonta kun on vastaavasti monipuolistunut.

- Jos ottaa leffakartan käteen kesän muutosten jälkeen, näkee, että esimerkiksi Tennispalatsissa pyöri Wong Kar-wain leffa Days of being wild kuukausitolkulla, joka on siis honkongilainen taideleffa ja marginaalihahmo. Ohjelmisto on siis siellä paljon monipuolisempi kuin valituksesta voisi päätellä, sanoo Cinema Mondo –yhtiön johtaja Mika Siltala.

Finnkinolla on monisaliteattereita nyt 10 paikkakunnalla. Perjantaina kolmella paikkakunnalla ensi-iltaan tuleva ranskalainen Pianistin sivunkääntäjä on Turussa sijoitettu multiplexiin. Samoin Ranskassa, jossa se siirtyi pienistä saleista suurempiin heti ensi-iltaviikon jälkeen.

- Ranskalaisyleisö saattoi kesällä valita muun muassa Pianistin sivunkääntäjän ja Pirates of The Caribbean-elokuvan välillä. Oli huvittavaa nähdä nämä elokuvat rinnakkain multiplexeissä, sanoo Pianistin sivunkääntäjässä esiintynyt näyttelijä Déborah Fancois.

Suomessa nähtiin kuluvana vuonna kymmenisen elokuvaensi-iltaa enemmän kuin viime vuonna. Ainakaan tämän tilaston valossa pienten elokuvateattereiden sulkeminen ei ole kaventanut yleisön valinnanmahdollisuuksia. Uusien monisaliteattereiden asiakkaiksi ovat kaikkialla Euroopassa löytäneet myös yli kolmikymppiset laatutietoiset katsojat.

Ranskalaista draamaleffaa tulee luultavimmin katsomaan juuri tuo elokuvan uusi suurkuluttajaryhmä. Tämäkään ryhmä ei enää vieroksu monisaliteattereita. Heille kelpaavat yleensä myös uudet näytösajat.

- Työaikajouston myötä ihmisillä on enemmän valinnanvaraa. Päivänäytösajat ovat siihen oiva mahdollisuus. Nyt suljettujen elokuvateattereiden arkkitehtooniset ja kulttuurihistorialliset arvot ovatkin sitten jo ihan toinen juttu, sanoo Finnkinon ohjelmistopäällikkö Timo Räisänen.

Yle Kulttuuriuutiset