Egyptiläisillä oli ilmeisesti hallussaan betoniresepti

Egyptin pyramidien korkeimpia osia ei ole tehty kiviä raahaamalla, vaan ne on valettu betonista, ranskalais-amerikkalainen tutkimus väittää.

kulttuuri

Ranskan ilmailu- ja avaruustekniikan tutkimuslaitoksen Oneran sekä Philadelphian yliopiston tutkijoiden mukaan egyptiläisillä oli tarpeeksi tietotaitoa kahden tonnin kalkkivijärkäleiden valamiseen.

Egyptologit ovat torjuneet 1970-luvulla ensimmäistä kertaa esitetyn väitteen egyptiläisten betonista. Tuolloin ranskalaiskemisti Joseph Davidovits rohkeni ehdottaa, että kaikki kivet eivät olisikaan peräisin kivilouhoksista vaan että osa olisi muovattu paikan päällä.

Tähän saakka geologien on ollut vaikea erottaa luonnon kalkkikiveä ja käsin betoninkaltaisesta kalkkivimassasta valettuja kuutioita.

Nyt tutkijat vertasivat näytteitä Kheopsin, Khefrenin ja Mykerinosin pyramideista Touran ja Maadin louhosten kiviin ja löysivät merkkejä kahdesta erityyppisestä materiaalista: louhoksilla hakatuista ja ihmisten luomista lohkareista.

Egyptiläisten rakennusmateriaali koostui suurissa Niilin altaissa liotetusta kalkkivestä, johon oli sekoitettu tuhkaa ja suolaa. Näin syntynyt märkä "betoni" kuljetettiin sitten rakennuspaikalle ja laskettiin puisiin muotteihin, joissa se kovettui.

Belgialainen Namurin yliopisto onnistui egyptiläisellä reseptillä tehdyn rakennusmateriaalin tuottamisessä. Aine kovettui kymmenessä päivässä ja vaikuttaa hyvin vahvatekoiselta.

Lähteet: Itar-Tass, Times