1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasiliaan maailman suurin sademetsän suojelualue

Brasilian pohjoisosiin ollaan perustamassa maailman suurinta trooppisen metsän suojelualuetta. Suojeltavaksi tulee yhdeksän metsäaluetta, jotka yhdistävät jo suojellut osat 16,4 miljoonan hehtaarin kokoiseksi alueeksi.

luonto

Paran osavaltion kuvernööri ilmoitti asiasta maanantaina. Hänen tekemänsä aloite suojelee aluetta kestämättömiltä hakkuilta ja maanviljelykäytännöiltä, jotka ovat jo tärvelleet suuria osia Amazonin alueesta.

Kaksi nyt suojeltavista alueista suljetaan täysin suurelta yleisöltä ja niihin pääsevät vastedes tutustumaan vain tutkijat. Yhteensä 57 600 neliökilometrin kokoisien alueiden uskotaan käsittävän yli puolet koko Amazonin eläimistöstä ja kasvistosta. Tuleva suojelualue on pinta-alaltaan Englantia suurempi. Se tulee ulottumaan Brasiliasta sen naapurimaihin Guyanaan, Surinamiin ja Ranskan Guyanaan. Alue on koti uhanalaisille jättisaukoille ja partasakeille. Niiden lisäksi alueen eläimistöä edustavat muun muassa jaguaarit, jättiläismuurahaiskarhut ja mustahämähäkkiapinat. Noin viidesosan maailman vedestä arvioidaan kulkevan alueen läpi. Amazonin sademetsistä uskotaan tuhoutuneen yli 600 000 neliökilometriä sitten vuoden 1970. Luonnonsuojelun asiantuntijat ovat varoittaneet, että samalla tahdilla koko Amazonin alue olisi uhassa tärveltyä 2050 mennessä.

Lähteet: DPA, BBC

Lue seuraavaksi