Dvoted.net tutustuttaa pohjoismaisia elokuvaharrastajia alan ammattilaisiin

Pohjoimaisena yhteistyönä toteutettu Dvoted-elokuvasivusto tarjoaa kaikille avoimen alustan, jolla julkaista elokuviaan ja etenkin kysellä ja keskustella alasta.

kulttuuri

Dvotedin sivustolla vierailee elokuva-alan ammattilaisia ns. mentoreina, joilta voi kysyä askarruttavia asioita. Heidän myös haluttaisiin antavan sivustolla julkaistuista harrastelijaelokuvista palautetta.

Dvoted on Suomen elokuvasäätiön, Islannnin elokuvakeskuksen sekä Ruotsin, Norjan ja Tanskan elokuvainstituuttien ja yhteishanke. Suomesta Dvotedissa opastavat ensi alkuun käsikirjoittaja Markku Flink ja käsikirjoittaja/tuottaja Aleksi Bardy.

Tasoa ylös pohjoismaisella kilpailulla? Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn haluaa nuorten panevan merkille alan kivikovan kilpailun, jota hänen mukaansa käydään niin taiteellisella kuin kaupallisellakin mittapuulla. - Dvotedin tarjoama silta nuorten ja kokeneiden välillä voi auttaa suomalaista elokuvaa löytämään entistäkin uskottavampia tarinoita ja hienompaa elokuvailmaisua. Samalla on kuitenkin muistutettava, että Suomessa elokuvan rahoitus on jopa kaksi kolmannesta pienempi kuin muissa pohjoismaissa, Krohn sanoo. Dvotedin koevaiheessa ollut elokuvantekijä ja media-alan sekatyöläinen Ismo Kiesiläinen näkee nimenomaan harrastelijaelokuvan ongelmat hieman toisin. - Harrastelijaelokuvassahan ei ole rahoitusta ollenkaan ja Elokuvasäätiökin linjaa rahoituksensa ammattimaiselle elokuvanteolle. Mutta tietysti suomalaisen elokuvan saama raha heijastuu myös harrastelijaelokuvaan, Kiesiläinen sanoo. Näkyvyyttä Kiesiläinen kaipaisi myös nettipalveluiden ulkopuolella. Esimerkiksi Yleisradio voisi kiinnittää harrastelijaelokuvaan enemmän huomiota, hän toivoo. - Dvotedin suurin ansio on varmaankin siinä, että nyt voi vertailla, millaisia eroja pohjoismaisesta harrastelijaelokuvasta löytyy. Ja sen sijaan että ottaisi esimerkkiä Hollywoodista, sitä voisi saada muista Pohjoismaista, Kiesiläinen sanoo. Pixoff ei koe tulokasta kilpailijaksi Suomessa on jo viidettä vuotta toiminut suomenkielinen pixoff.net, joka on onnistunut yhteisön luomisessa ja lyhyiden elokuvien tuomisessa esiin. Lukuisia palkintoja keränneellä sivustolla on jo yli 500 lyhyttä elokuvaa. Pixoffin päätoimittaja Lassi Tasajärvi ei koe päälläkkäisyyttä Dvotedin kanssa, vaan he ovat olleet myös kehittämässä uutta sivustoa. - Ei Suomessa eikä Pohjoismaissa voi olla liikaa lyhytelokuviin tai elokuvantekemiseen keskittyneitä palveluja. Mutta sen tiedän, että käytännön haasteita Dvotedilla on etenkin kielen suhteen, kun varsinkaan nuoremmat eivät ole tottuneet ilmaisemaan itseään englanniksi. Ja ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset taas ymmärtävät toisiaan, Tasajärvi sanoo. Parin viime vuoden aikana Internetissä julkaistavat videot ovat lyöneet itsensä läpi niin, että liikkuvaa kuvaakin jo tulvii. Hupaisia pätkiä löytyy, mutta muuten taso ei huimaa. - Nettivideo ei ole enää kiinnostavaa sinällään, vaan toivottavasti sisältöön kiinnitetään nyt enemmän huomiota, Tasajärvi sanoo ja toivoo Pixoffin ja Dvotedin kaltaisten sivujen auttavan asiaa. YLE Uutiset Dvotedin Internet-sivut (siirryt toiseen palveluun) Pixoff (siirryt toiseen palveluun) Ismo Kiesiläisen nettisivut (siirryt toiseen palveluun)