Presidentiltä ylennyksiä ja kunniamerkkejä itsenäisyyspäivänä

Tasavallan Presidentti Tarja Halonen on päättänyt puolustusministerin esityksestä ylentää tänä itsenäisyyspäivänä kenraaliksi tai amiraaliksi yhteensä kuusi henkilöä. Kunniamerkin saa lähes 5 500 suomalaista.

Kotimaa

Kenraalimajuri Olli-Matti Multamäki ylennetään kenraaliluutnantiksi, kenraalimajuri Heikki Lyytinen kenraaliluutnantiksi, prikaatikenraali Pertti Salminen kenraalimajuriksi, prikaatikenraali Juha Kilpiä kenraalimajuriksi, eversti Markku Nikkilä prikaatikenraaliksi ja kommodori Georgij Alafuzoff lippueamiraaliksi.

Kenraalimajuri Pertti Salminen (s. 1954) on palvellut syyskuusta 2004 Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorina. Aikaisemmin hän on toiminut mm. ainelaitoksen johtajana, strategian pääopettajana sekä tutkijaesiupseerina ja erityistehtävissä Maanpuolustuskorkeakoulussa ja prikaatin (NORDPOL BDE) apulaiskomentajana SFOR-operaatiossa. Kenraalimajuri Juha Kilpiä (s.1953) on palvellut tammikuusta 2006 pääesikunnan kansainvälisen osaston osastopäällikkönä. Aikaisemmin hän on toiminut mm. erityistehtävissä, apulaismaavoimapäällikkönä ja osastoesiupseerina pääesikunnassa sekä Pohjoisen taisteluosaston komentajana EUFOR-Althea -operaatiossa Bosnia Hertsegovinassa

Kenraalimajuri Kilpiä on määrätty sotilasedustajan tehtävään Suomen pysyvään edustustoon EU:ssa ja edustustoon NATO:ssa sekä Suomen pysyväksi sotilasedustajaksi EU:n sotilaskomiteassa ja sotilasedustajaksi NATO:ssa vuodenvaihteesta lähtien asemapaikkana Bryssel.

Kenraaliluutnantti Olli-Matti Multamäki (s. 1948) on palvellut elokuusta 2004 maavoimapäällikkönä pääesikunnassa. Aikaisemmin hän on toiminut mm. apulaissotilasedustajana Pohjois-Atlantin liitossa sotilasneuvonantajana UNAMA-operaatiossa Afganistanissa ja operaatiopäällikön erityisavustajana kansainvälisissä asioissa pääesikunnassa. Kenraaliluutnantti Heikki Lyytinen (s. 1953) on palvellut tammikuusta 2005 Ilmavoimien komentajana. Aikaisemmin hän on toiminut mm. valmiuspäällikkönä ja apulaisosastopäällikkönä pääesikunnassa, Karjalan Lennoston komentajana sekä esikuntapäällikkönä Satakunnan Lennostossa.

Prikaatikenraali Markku Nikkilä (s. 1956) on palvellut marraskuusta 2005 Porin Prikaatin komentajana. Aikaisemmin hän on toiminut mm. erityistehtävissä, apulaisosastopäällikkönä ja vanhempana osastoesiupseerina pääesikunnassa sekä sotilasedustajana Suomen YK-edustustossa New Yorkissa. Lippueamiraali Georgij Alafuzoff (s. 1953) on palvellut toukokuusta 2005 apulaisosastopäällikkönä pääesikunnan tutkintaosastolla. Välillä hän on toiminut osastopäällikkönä EUFOR RD CONGO -operaatiossa. Aikaisemmin hän on palvellut yhteysupseerina USCENTCOM:ssa Yhdysvalloissa sekä päällikkönä ja apulaisjohtajana JIC/HQ:ssa KFOR-operaatiossa Kosovossa. Lippueamiraali Alafuzoff on määrätty puolustusvoimien tiedustelupäällikön tehtävään vuodenvaihteesta lähtien.

Presidentti myönsi lähes 5 500 kunniamerkkiä Tasavallan presidentti jakaa itsenäisyyspäivänä 5 447 ansiomerkkiä eri tavoin ansioituneille suomalaisille. Korkein tänä vuonna myönnetty kunniamerkki on Vapaudenristin ritarikunnan I luokan Vapaudenristi rintatähtineen. Merkin saavat valtiosihteeri Pertti Torstila ja maanviljelyneuvos Taisto Tähkämaa. Ritarikuntien suurristejä ei tänä vuonna myönnetty. Suomen Valkoisen Ruusun I luokan komentajamerkit saavat oikeusneuvos Lauri Lehtimaja, Helsingin yliopiston rehtori Ilkka Niiniluoto ja hallintoneuvos Ilmari Ojanen. Suomen Leijonan I luokan komentajamerkin saavat arkkipiispa Leo, ulkoasiainneuvos Jorma Inki, ulkoasiainneuvos Kirsi Lintonen ja alivaltiosihteeri Markus Lyra. Kulttuurialan vaikuttajille myönnettävän Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin saa kymmenen taiteiljaa: näyttelijä Eila Roine, muusikko Jussi Raittinen, muotisuunnittelija Jukka Rintala, Sibelius-Akatemian rehtori Gustav Djupsjöbacka, taidemaalari ja -graafikko Matti Kujasalo, taidemaalari Marika Mäkelä, kirjailija Rakel Liehu, valokuvataiteilija Pentti Sammallahti, pianisti, lehtori Marita Viitasalo-Pohjola ja kirjailija Gösta Ågren.

Lähteet: YLE Uutiset