1. yle.fi
  2. Uutiset

Masennuslääkkeet lisäävät itsemurhayrityksiä

Masennuslääkkeet lisäävät huomattavasti itsemurhayrityksiä, kertoo laaja suomalainen tutkimus.

Kotimaan uutiset

Uudenlaiset mielialalääkkeet mullistivat masennuksen hoidon parikymmentä vuotta sitten. Suomen mittavat itsemurhaluvut on saatu 15 vuodessa alenemaan 40 prosenttia.

Viime vuosina on kuitenkin epäilty, että aivojen serotoniiniin vaikuttavilla lääkkeillä saattaa olla itsetuhoa lisäävä vaikutus hoidon alussa.

Suomalainen suurtutkimus osittaa nyt epäilyt todeksi: itsemurhayritykset eli masennuslääkkeitten yliannostukset lisääntyivät lähes 40 prosenttia. Asian voi kuitenkin nähdä myös toisella tavalla.

- Toisaalta saattaa olla niin, että nämä lääkeaineet tehoavat niin kuin on ajateltu eli ne vähentävät vakavien itsemurhayritysten yrityksiä. Enää itsemurhayrityksissä ei käytetä niin paljon aseita tai hirttäytymistä, pohtii Kuopion yliopiston professori Jari Tiihonen.

Masennuslääkkeiden käyttäjät onnistuvat itsemurhayrityksessään kolmanneksen harvemmin kuin muut. Viisi suomalaista sadasta käyttää tälläkin hetkellä masennuslääkkeitä.

Suomalaistutkimus vahvistaa epäilyt paroksetiinilääkkeiden itsemurhariskistä lapsille ja nuorille. Niiden määräämistä on jo rajoitettu Englannissa.

Yllättävästi masennuslääkkeet osoittautuivat tehokkaaksi sydän- ja aivoinfarktien estäjäksi. Käyttäjillä oli lähes 70 prosenttia vähemmän sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi