Ulkomaat lyhyesti 6.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n sotarikostuomioistuin on määrännyt serbijohtaja VOJISLAV SESELJIN pakkoruokintaan. Hän on ollut Haagissa nälkälakossa yli 3 viikkoa. Seseljiä syytetään osallisuudesta Slobodan Milosevicin suur-Serbia-hankkeeseen, johon liittyi etnisiä puhdistuksia.

IRAKIN väkivaltaisuuksissa on tänään saanut surmansa ainakin 25 ihmistä. Bagdadissa räjähti pommi lähellä keskustaa sekä shiiaenemmistöisessä kaupunginosassa vaatien 19 ihmisen hengen. Muut iskut tehtiin Iskandirijan ja Kirkukin kaupungeissa.

KONGON demokraattisen tasavallan presidentti Joseph Kabila on aloittanut toisen virkakautensa. Hän vannoi virkavalansa iltapäivällä. Kongon presidentinvaalit ratkesivat toisella kierroksella lokakuussa. Kabila on maan ensimmäinen demokraattisesti valittu valtionpäämies yli neljään vuosikymmeneen.

Epätavallisen LÄMPIMÄT ILMAT ovat pitäneet useimmat hiihtokeskukset kiinni Keski-Euroopassa. Sveitsissä, Italiassa ja Saksassa on ollut lämpimin loppusyksy yli sataan vuoteen. Myös Ranskassa ja Italiassa on kärsitty lumen puutteesta, kertoo uutistoimisto AFP. Ranskan ilmatieteen laitoksen mukaan on epävarmaa saadaanko hiihtokeskuksiin valkoinen joulu.

TURKISSA kolme sotilasta on kuollut ja 14 loukkaantunut tienvarsimiinojen räjähdyksessä maan kaakkoisosassa. Varusmiehiä kuljettanut saattue oli matkalla terveystarkastukseen Sirnakiin lähellä Irakin rajaa miinojen lauetessa. Iskusta epäillään kurdien separatistista PKK-järjestöä.

PARAGUAYAN pääkaupungissa Asuncionissa on syttynyt rajuja mellakoita liittyen vuoden 2004 tuhoisan supermarket-tulipalon oikeudenkäyntiin. Melakka alkoi, kun oikeus tuomitsi marketin omistajan kuolemantuottamuksesta, eikä murhasta, kuten omaiset vaativat. Poliisin ja mellakoitsijoiden yhteenotossa loukkaantui lievästi 15 mellakoitsijaa ja 12 poliisia.

AFGANISTANISSA ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut pommi-iskussa. Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä amerikkalaisen turvallisuusyhtiön toimiston edustalla eteläisessä Kandaharin kaupungissa. Uhrien joukossa oli viisi afganistanilaista ja kolme amerikkalaista.

YHDYSVALLOISSA Robert Gatesin valinta maan puolustusministeriksi on varmistumassa. Senaatin sotilaskomitea on puoltanut yksimielisesti presidentti George W. Bushin ehdokasta tehtävään. Senaatin täysistunto äänestää todennäköisesti valinnasta loppuviikosta. Gates on entinen CIA-johtaja.

NEW YORKIN kaupunki kieltää terveydelle haitallisten rasvojen käytön ravintolaruuissa. Kielto koskee ns. transrasvahappoja eli teollisesti kovetettuja kasvisrasvoja. Niitä käytetään paistamisessa ja leivonnassa. Kielto tulee voimaan vuoteen 2008 mennessä.

LONTOOLAISEN Arsenal-jalkapalloseuran kotistadionilta on löytynyt vähäisiä määriä erittäin myrkyllistä, radioaktiivista POLONIUMIA. Tutkijat vakuuttavat, että stadionilta löytyi niin vähäinen määrä polonium 210 -isotooppia, ettei siitä ole vaaraa ihmisille. Kyseinen myrkky tappoi ex-neuvostovakooja Alexander Litvinenkon.