1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pamuk surullinen Turkin ja EU:n tilanteesta

Nobelin tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon voittaja Orhan Pamuk sanoo olevansa surullinen kotimaansa Turkin ja Euroopan unionin suhteiden nykytilasta.

kulttuuri

Pamuk sanoi, että Turkin EU-jäsenyys hyödyttäisi sekä EU:ta että Turkkia, mutta hän lisäsi olevansa pessimistinen jäsenyyden tulevaisuudennäkymistä.

Viime viikolla EU-komissio esitti Turkin jäsenyysneuvotteluiden osittaista keskeyttämistä, koska Turkki ei ole suostunut avaamaan satamiaan ja lentokenttiään EU-jäsen Kyproksen tuonnille.

Pamukin mielestä Turkin EU-jäsenyys tekisi Euroopasta suvaitsevamman ja monikulttuurisemman, kun taas EU-jäsenyys kehittäisi Turkin demokratiaa ja taloutta.

Tukholmaan Nobel-palkintoaan vastaanottamaan saapunut Pamuk ei halunnut vastata tiedotustilaisuudessaan armenialaisten kansanmurhaa koskeviin kysymyksiin.

Pamuk joutui oikeuteen syytettynä turkkilaisuuden halventamisesta sanottuaan sveitsiläisen sanomalehden haastattelussa, että Turkissa on tapettu 30 000 kurdia ja miljoona armenialaista. Oikeus luopui Pamukin syytteistä tammikuussa. Pamukin Nobel-palkinto herätti ristiriitaisia tuntoja Turkissa. Kansallismielisiä ovat ärsyttäneet Pamukin puheet Turkin kurdien ja armenialaisten vainoista, kun taas monet kirjailijat pitivät palkintoa tunnustuksena Turkin rikkaalle kirjalliselle traditiolle. Muun muassa teokset Nimeni on punainen ja Lumi kirjoittaneen Pamukin on määrä pitää Nobel-luentonsa torstaina. AP, AFP, DPA

Lue seuraavaksi