Valtiosihteeri Torstila huolestunut sensaatiohenkisestä historiantutkimuksesta

Ulkoministeriön valtiosihteerin Pertti Torstilan mielestä raja sensaatiojournalismin ja sensaatiohenkisen historiantutkimuksen välillä on huolestuttavan ohut.

Kotimaa

Torstila kommentoi Ruotsissa käytävää keskustelua sodanaikaisesta Suomen ja natsi-Saksan yhteistyöstä.

Kirjailija Erik Arnstad on nimittänyt Suomen linjaa rikolliseksi hyökkäyssodaksi Neuvostoliittoa vastaan. Arnstadin mukaan Suomi vaaransi näin myös Ruotsin turvallisuuden.

Torstilan mielestä asia on täysin päinvastoin: Suomen taistelu oli hänen mielestään taistelua myös Ruotsin vapauden puolesta. Kun puna-armeija ei edennyt Tornionjoelle ja pystyttänyt sinne rautaesirippua, Ruotsi sai rauhassa kehittää omaa yhteiskuntaansa etäämmällä Neuvostoliiton uhasta.

Torstilan mielestä ruotsalaista keskustelua vaivaa historiattomuus, ja se tuntuu olevan päivän tunnussana hänen mukaansa myös muualla.

Torstila toivoo Ruotsin ja Suomen historiasta asiallista debattia, joka on tarpeen, koska maat ovat niin tärkeitä toisilleen etenkin turvallisuuspolitiikan alalla.

Venäjä-suhteista Torstila sanoo toivovansa, että Suomi pystyisi viemään Venäjän rakentavaan ja aitoon eurooppalaiseen integraatioon, josta kumpikin osapuoli hyötyisi. Venäjän EU-jäsenyys ei kuitenkaan ole mahdollista.

Venäjän epävakaudesta Torstila totesi, etä Venäjän kehitys oikeusvaltion ja demokratian tiellä on vielä nuorta kommunismin kaatumisen jälkeen - eli länsimaiden on annettava Venäjälle aikaa, Torstila sanoo.

Valtiosihteeri Torstilalle myönnettiin itsenäisyyspäivänä 1. luokan Vapaudenristi rintatähtineen - se on korkein tänä vuonna presidentin myöntämistä kunniamerkeistä.

Lähteet: YLE Uutiset