Lelutestissä löytyi vakavia puutteita

Kaupan olevista leluista on löytynyt vakavia turvallisuuteen liittyviä puutteita. Kuluttajaviraston perinteisessä turvallisuustestissä tutkittiin 50 leikkikalua. Niistä vain 27 täytti turvallisuusvaatimukset. Kymmenessä oli vakavia puutteita.

Kotimaa

Testatuista leikkikaluista 13 täytti vaatimukset muuten, mutta merkinnöissä oli puutteita. Muun muassa käyttö- ja puhdistusohjeita uupui. Myös varoitusmerkinnät ja maahantuojan osoitetiedot puuttuivat useista leluista.

Vakavasti puutteellisia olivat muun muassa kaksi puulelua, joiden maalipinnoitteessa oli liian suuria määriä lyijyä ja kromia. Kahdesta muusta puulelusta irtosi pieniä osia, joihin lapsi voisi tukehtua. Myös mekaanisista leluista löydettiin turvallisuuden vaarantavia vikoja.

Nukenkengissä puolestaan oli liikaa fenolia, ja pehmolelun tuntosarvet irtosivat vetotestissä. Samoin kävi ammuslelusetin ammusten imukupeille. Nuppipalapelin nupit eivät kestäneet vääntötestiä.

Pienimpien lasten lelut erityissyynissä Testeissä tutkittiin kemiallisia ja mekaanisia ominaisuuksia sekä syttyvyyttä. Lisäksi tutkittiin lelujen soveltuvuutta pienille lapsille, kuten lelun kokoa ja muotoa sekä pienten osien irtoamista. Alle kolmivuotiaille lapsille tarkoitettujen lelujen turvallisuusvaatimukset ovat erityisen tiukkoja. Tutkitut lelut ostettiin syys-lokakuussa Helsingin ja Jyväskylän seudun lelukaupoista, tavarataloista ja halpahalleista. Lelut valittiin niin, että testissä oli edustettuna mahdollisimman monia lelutyyppejä, valmistajia ja myyjiä. Maahantuojat ovat ilmoittaneet Kuluttajavirastolle poistavansa turvallisuudeltaan puutteelliset lelut myynnistä. Kuluttajat, jotka ovat ostaneet myynnistä poistettuja leluja, voivat palauttaa ne ostopaikkaan ja saada rahansa takaisin. Palauttamiseen ei tarvita kuittia. Kuluttajavirasto muistuttaa, että näitä leluja ei saa antaa lapsille. Kuluttajavirasto kehottaa vanhempia tarkistamaan lelun ostohetkellä, että leluissa on varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet. Leluista annettuja ikärajoituksia on syytä noudattaa, Kuluttajavirasto painottaa.

Lähteet: YLE Uutiset