1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensi vuoden budjettimietintö valmistui

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on saanut valmiiksi ensi vuoden valtion talousarvioesitystä koskevan budjettimietintönsä. Talousarvion loppusumma kasvoi valiokuntakäsittelyssä hallituspuolueiden runsas viikko sitten tekemän sopimuksen mukaisesti noin 55 miljoonalla eurolla.

Talousarvion loppusumma on mietinnön mukaan runsaat 40,5 miljardia euroa. Lisää rahaa on tulossa muun muassa perusradanpitoon sekä opiskelijoiden opintososiaalisiin etuuksiin. Valtiovarainvaliokunta palautti ystävyysseurojen sekä kulttuurilehtien tukemisen kuluvan vuoden tasolle.

Oppositiopuolueista Kokoomus painottaa budjettivastalauseessaan tehokkaampia panostuksia työllisyyttä edistäviin toimenpiteisiin, erityisesti oppisopimuskoulutukseen. Vasemmistoliitto haluaisi panostusta köyhyysongelman lieventämiseen sekä työmarkkinatuen ja työttömyysturvan parantamiseen.

Koko eduskunta aloittaa budjetin palautekeskustelun ensi keskiviikkona.

Opiskelijat pettyivät Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL on pettynyt valtiovarainvaliokunnan budjettimietintöön, koska siinä ei esitetä opintorahan korotusta ensi vuodelle. SYL ja muut opiskelijajärjestöt ovat vaatineet opintorahaan vähintään 15 prosentin korotusta. Liitto muistuttaa, että korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa ei ole korotettu lähes 15 vuoteen. YLE Uutiset