1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin yliopiston opiskelijat lakkoilevat

Helsingin yliopistolla on meneillään jo toista päivää luentolakko. Lakko alkoi torstai-iltana lakkokokouksella ja se on jatkunut perjantaina. Luentolakolla vaaditaan nykyistä parempaa toimeentuloa opiskelijoille.

Kotimaan uutiset

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY ilmoittaa, ettei se ole lakon järjestäjätaho, mutta se arvostaa opiskelijoiden omaa aktiivisuutta.

Opiskelijat vaativat, että opintotukea korotetaan 500 euroon kuussa. He haluavat lisäksi, että suunnitelmat lukukausimaksuista hylätään.

Teologian opiskelija Johanna Nuortevan mukaan on hölmöä, että poliitikot päättivät pari vuotta sitten rajata opiskeluaikoja, mutta eivät millään tavalla parantaneet edellytyksiä täysipäiväiseen opiskeluun.

- Opintorahalla ei nykyään maksa kuin puolet vuokrasta. Miten he kuvittelevat, että ilman opintorahan korottamista opintojen vauhdittaminen on mahdollista, hän ihmettelee.

Lakkokokouksen jälkeen opiskelijajoukko valtasi Porthanian. Valtauksella haluttiin osoittaa opiskelijoiden päättäväisyyttä opintotukikysymyksessä ja tuoda uutta väriä suomalaiseen opiskelijavaikuttamiseen.

Yliopiston rehtori Ilkka Niiniluoto ilmoitti, ettei opiskelijoita ole tarve häätää yliopistorakennuksesta. Valtaukseen osallistui yhteensä lähes sata opiskelijaa.

Opiskelijoiden toiminnan on määrä laajeta valtakunnalliseksi maaliskuulle sovitun toimintaviikon aikana.

Lähteet: YLE24, HS, STT

Lue seuraavaksi