1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nobelin rauhanpalkinnot jaettiin

Nobelin rauhanpalkinto on luovutettu Oslossa bangladeshiläiselle taloustieteilijälle Muhammad Yunusille. Yunus on perustanut köyhille kyläläisille luottoja myöntävän Grameen pankin.

Ulkomaat

Nobel -komitean mukaan lainat ovat luoneet mahdollisuuksia miljoonille toivottomaan köyhyyteen ajautuneille ihmisille ja auttaneet etenkin naisia. Muhammad Yunusin mukaan köyhyyden poistaminen edistää rauhaa maailmassa.

Palkinnon luovutustilaisuuteen osallistui yli tuhat ihmistä, mm. Norjan kuningashuoneen jäseniä. Palkinnon arvo on 1,1 miljoonaa euroa ja se luovutettiin Muhammad Yunusille ja Grameen -pankille.

Grameen -pankki myöntää pieniä lainoja ilman vakuuksia. Yunusin kehittämä lainamalli on auttanut ihmisiä myös muualla maailmassa. Muhammad Yunus puolusti kiitospuheessaan voittoa tavoittelemattomia sosiaalisia yrityksiä. Yunus on tehnyt yhteistyötä myös joidenkin monikansallisten yritysten kanssa.

Yritykset ovat uudelleensijoottaneet voittonsa sen sijaan että maksaisivat osinkoja. Sosiaalisten yritysten avulla voidaan Yunusin mukaan ratkaista monia sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia maailmassa.

Tämän vuoden Nobelin rauhanpalinnon saaja arvosteli myös puhtaasti sotilaallisia keinoja taistella terrorismia vastaan. Terroriteot kumpuavat usein syvästä köyhyydestä ja vähävaraisten auttaminen on paras keino taistella myös terrorismia vastaan, sanoi Muhammad Yunus.

Tukholmassa palkinnot luovutti kuningas Kaarle kuudestoista Kustaa. Fysiikan, kemian, lääketieteen ja talouden Nobelit menivät yhdysvaltalaisille tutkijoille. Kirjallisuuden palkinto myönnettiin turkkilaiselle Orhan Pamukille.

Reuters, AP

Lue seuraavaksi