Taideyhdistyksen dukaattipalkinto Pauliina Turakka Purhoselle

Suomen taideyhdistys on myöntänyt tämänvuotisen dukaattipalkintonsa kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhoselle. 14 500 euron dukaattipalkinto annetaan nuorelle, enintään 35-vuotiaalle kuvataiteilijalle vuosittain.

kulttuuri

Dukaattipalkinto on vanhin suomalainen taidepalkinto. Suomen Taideyhdistys perusti sen vuonna 1858.

Palkintoperustelujen mukaan Pauliina Turakka Purhonen (s. 1971) on laaja-alainen taiteilija, joka liikkuu välineestä toiseen suvereenisti ja tasapainoisesti.

Turakka Purhosen pääasialliset työskentelytavat ovat maalaus ja ompelu. Hänen uusimmat työnsä ovat kankaasta ommeltuja ja kirjailtuja pehmeitä veistoksia, mutta hän tekee myös muun muassa muotokuvia.

Turakka Purhonen on valmistunut kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta 2003.

Tällä hetkellä hänen teoksiaan on esillä Turun taidemuseon Studiossa ja Galleria Huudossa Helsingin Viiskulmassa.

Viime vuonna dukaattipalkinnon sai kuvataiteilija Tea Mäkipää.

Palkinto perustettiin tukemaan taide-elämän nousua 1800-luvun puolivälin Suomessa ei vielä ollut taide-elämää museoineen, palkintoineen, vakituisine näyttelyineen ja koulutuspaikkoineen. Taiteilijoitakin oli vasta vähän. Tätä puutetta korjaamaan perustettiin Suomen taideyhdistys vuonna 1846. Yhdistyksen tarkoitus oli tukea suomalaista kuvataidetta ostamalla teoksia taiteilijoilta. Lisäksi yhdistys halusi edistää taiteen harrastusta ja opetusta. Vuonna 1858 yhdistys perusti dukaattipalkinnon tukemaan nuoria taiteilijoita. Ensimmäisenä tunnustuksen sai Alvina Uggla, joka oli tehnyt ansiokkaan kopion Werner Holmbergin maalauksesta Linnanpuisto auringonlaskun jälkeen.

Ensimmäinen palkinto oli 20 dukaattia ja toinen 10 dukaattia. Dukaatti oli Euroopassa laajalle levinnyt kultaraha. Vielä 1930-luvulla dukaatteja lyötiin monissa Euroopan maissa.

Lähteet: YLE Uutiset