1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Shell luopuu kaasukentän pääomistuksesta Venäjälle

Shell-yhtiö on tarjoutunut luopumaan Sahalinin saarella sijaitsevasta kaasuprojektistaan ja tarjoaa sitä Venäjän valtiolliselle kaasuyhtiölle Gazpromille.

Shell ja Gazprom ovat vahvistaneet Shellin esittäneen Gazpromille tarjouksen, mutta eivät ole kertoneet tarjouksen tarkemmasta sisällöstä. Shellin epäillään taipuneen tarjouksen esittämiseen Venäjän ympäristöviranomaisten painostuksen takia.

Venäjän hallitus on painostanut Shelliä kuukausia luopumaan enemmistöosuudestaan maailman suurimmasta nesteytettyä maakaasua tuottavasta kohteesta. Teollisuusasiantuntijat sanovat, että Venäjä haluaa varmistaa hyvät asemat arvokkaan luonnonvaran käytössä.

Aiempi sopimus Sahalinin saaren kaasukentästä tehtiin 1990-luvun alussa, eikä se tyydyttänyt Venäjää enää. Uuden sopimuksen mukaan Venäjä saisi yli puolet kaasukentän osuudesta, ja vähemmistöön jäisivät Shellin lisäksi japanilaiset sijoittajat Mitsui ja Mitsubishi.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen johtajan Pekka Sutelan mukaan Venäjän valtio on tehnyt päätöksen, että kaikista merkittävän kokoisista uusista kentistä vähintään 51 prosenttia täytyy olla venäläisessä hallinnassa. Venäjän hallitus haluaisi uuden säännön koskevan myös vanhoja sopimuksia.

Viime viikolla Venäjän luonnonvaraministeriö esimerkiksi perui aliurakoitsijan toimiluvan vesiensuojelun nimissä. Ympäristöongelmien uskotaan katoavan kun hanke siirtyy Gazpromin omistukseen.