Tutkimus epäilee metsien kykyä torjua ilmastonmuutosta

Tuoreen tutkimuksen mukaan metsien istuttaminen ei ole niin tehokas keino ilmastonmuutoksen torjumiseksi kuin monet uskovat. Trooppisten sademetsien laajentaminen viilentäisi maapalloa, mutta pohjoisempana samaa vaikutusta ei ole tai metsät voivat jopa lämmittää planeettaa.

luonto

Metsäalan lisäämisen on arvioitu auttavan ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä metsät toimivat ns. hiilinieluina eli sitovat yhteyttäessään kasvihuonekaasu hiilidioksidia. Lisäksi metsät lisäävät kosteutta, mikä puolestaan lisää pilvisyyttä ja auttaa siten viilentämään maapalloa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan trooppiset sademetsät ovatkin suureksi hyödyksi ilmaston kannalta. Sen sijaan pohjoisella havumetsävyöhykkeellä tilanne voi olla toinen, toteaa tutkimusryhmää johtanut Govindasamy Bala.

Hänen mukaansa aiemmissa arvioissa on jätetty huomiotta se, että tumma metsäpeite imee auringonvaloa, mikä puolestaan lämmittää maan pintaa. Tämä voi kumota hyödyt, jotka saavutetaan, kun metsät sitovat hiilidioksidia, tutkijat uskovat.

He korostavatkin, ettei metsien vaaliminen ole todennäköisesti tehokas keino torjua ilmastonmuutosta. Estääksemme ilmastonmuutosta meidän täytyy sekä muuttaa energiajärjestelmäämme että säilyttää luonnollisia elinympäristöjä, kuten metsiä, toteaa yksi tutkijoista Ken Caldeira.

Ranskalaisen Université Montpellier II:n sekä yhdysvaltalaisten Carnegie Institutionin ja Lawrence Livermore National Laboratoryn tutkimus esitellään kuun puolivälissä American Geophysical Societyn vuosikokouksessa San Fransiscossa.

Lähteet: AFP, YLE24