1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Työreformi heräsi henkiin

Sosiaalidemokraatit ja ammattiyhdistysliike ovat sanoutuneet jyrkästi irti pääministeri Matti Vanhasen tilaamasta globalisaatioraportista.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuomiota on julistettu irtisanomissuojan heikentämiselle ja työttömyysturvan ehtojen tiukentamiselle.

Keskustassa demarihyökkäyksen taustalla nähdään puoluejohtaja Eero Heinäluomaa lähellä olevan pienen ammattiyhdistysklikin vaalikampanja.

Keskustan työreformista Esko Ahon puheenjohtajakaudella noussut jupakka on saanut jatkoa Matti Vanhasen tilaamista globalisaatioraporteista.

SAK tyrmäsi jo ensimmäisen, Anne Brunilan johdolla kirjoitetun raportin, vaikka työn yhtenä valvojana toimi Palkansaajien tutkimuslaitoksen silloinen johtaja Jukka Pekkarinen.

Keskustan ministeriryhmälle esitellyn taustapaperin mukaan tavoitteena oli, että myös uutta raporttia olisi valmisteltu laajalla pohjalla. Työryhmää olisi vetänyt Vesa Vihriälä ja varapuheenjohtajana olisi toiminut Jukka Pekkarinen.

Vihriälä on keskustan talouspoliittisia asiantuntijoita ja Jukka Pekkarinen on ollut sekä Paavo Lipposen että Eero Heinäluoman talousneuvonantajana.

Keskusta kaavaili työryhmään myös keskeisten ministeriöiden ja hallitusryhmien edustajia.

Taustapaperin mukaan työryhmähanke kaatui sosiaalidemokraattien jurnutukseen. Sen jälkeen sovittiin yhteydenpidosta pääministerin esikunnan ja valtiovarainministeriön, eli Vihriälän ja Pekkarisen akselilla.

Keskustan näkemyksen mukaan yhteistyö Pekkarisen kanssa toimi hyvin. Työelämäkohtien valmisteluun osallistui myös Palkansaajien tutkimuslaitos ja asiantuntijoiden kerrotaan pitäneen raportin työelämäosaa vielä kohun jälkeenkin hyvin kirjoitettuna.

Keskustan mielestä ei ole rehellistä uskotella äänestäjille, että työmarkkinoilla ei tarvitse tehdä mitään uudistuksia.

Jos SDP julistaa, että tästä raportista ei ole edes keskustelun pohjaksi, voi keskustan mukaan kysyä, eikö hallituskumppani ota vakavasti esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai koulutuspolitiikan haasteita.

Keskustan taustapaperissa tunnustetaan, että päävastuu työelämän uudistusten valmistelusta on työmarkkinajärjestöillä.

Työmarkkinajärjestöjen todetaan päässeen hyvään yhteistyöhön toimialakohtaisessa vuoropuhelussa ja sitä pitää keskustan mielestä jatkaa ja syventää.

Keskustassa syytetään, että globalisaatioraportin arvostelu pohjautuu Heinäluomaa lähellä olevan, hyvin pienen ammattiyhdistysklikin vaalihenkiseen vastakampanjointiin. Julkisuuteen on vuodettu virheellisiä tietoja muun muassa irtisanomissuojan heikentämisestä eikä raportin todelliseen sisältöön ole edes haluttu tutustua. Tarkoituksena on ollut mitätöidä koko laaja selvitys.

Samalla tavalla upotettiin aikoinaan myös keskustan työreformi. Se oli vaaliase vuoden 99 eduskuntavaaleissa. Keskustan näkemyksen mukaan SDP ja ammattiyhdistysliike ajavat väkeään vaaliuurnille nyt globalisaatiomöröillä.

Pekka Kinnunen YLE, Radiouutiset

Lue seuraavaksi