1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Darfuriin harkitaan lentokieltoaluetta

Yhdysvallat ja Britannia harkitsevat lentokieltoaluetta Sudanin Darfurin alueelle, jos Sudanin hallitus torjuu edelleen YK:n rauhanturvaajien lähettämisen seudulle.

Britannian pääministerin kansliasta kerrotaan Tony Blairin keskustelleen asiasta viime viikolla Yhdysvaltain presidentin George Bushin kanssa.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack totesi, että presidentin täytyy harkita muita vaihtoehtoja Darfurin kärsimyksen lievittämiseksi, jos Sudan estää YK-joukkojen tulon.

McCormack korosti, että tässä vaiheessa Yhdysvallat painottaa diplomatiaa, mutta väkivallan jatkuessa Darfurissa kansainvälisen yhteisön täytyisi harkita myös muita vaihtoehtoja.

BBC:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan mukaan esillä ovat olleet esimerkiksi mahdollisuus merisaartoon sekä rajoitettuihin täsmäilmaiskuihin, jos kriisin kärjistyminen jatkuu.

Tiukemmille toimille tarvittaisiin kuitenkin YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä. Neuvoston pysyväisjäsenistä ainakin Kiina on ollut haluton lisäämään painetta Sudanin hallitusta kohtaan.

Darfurilaisia vainotaan ilmasta Darfurin väkivaltaisuuksien uhrit ovat kertoneet Sudanin ilmavoimien tukeneen arabijoukkojen hyökkäyksiä alueella. 1990-luvulla länsivallat määräsivät lentokieltoalueet Pohjois- ja Etelä-Irakiin suojellakseen shiioja ja kurdeja. Darfurissa on noin 7 000 Afrikan unionin rauhanturvaajaa, mutta he eivät ole kyenneet estämään väkivallan jatkumista. YK haluaisi kasvattaa joukkoa 13 000 omalla sotilaallaan, mutta Sudanin hallitus on vastustanut YK:n tuloa alueelle. YK:n ihmisoikeusneuvosto lähettää joka tapauksessa valtuuskunnan tutkimaan Darfurin väitettyjä hirmutekoja. Neuvostolla ei tosin ole valtuuksia pakottaa Sudania hyväksymään YK:n rauhanturvajoukkoa. Länsi-Sudanissa sijaitsevassa Darfurissa on kuollut arviolta 200 000 ihmistä sen jälkeen kun paikalliset kapinalliset nousivat aseisiin Sudanin keskushallitusta vastaan. AFP, Reuters, AP, BBC, The Financial Times