Etelänpäiväkiitäjät yrittävät talvehtimista Suomessa

Viime päivinä on tehty useita havaintoja talvehtimaan jääneistä etelänpäiväkiitäjistä, joita kesän mittaan luultiin kolibreiksi, kerrotaan Luonnontieteellisestä Keskusmuseosta.

Tänne jäävät etelänpäiväkiitäjät kuolevat luonnossa pakkaseen, mutta lajilla oli kuluneena vuonna kaikkien aikojen ennätysesiintyminen ja lämmin syksy houkutti yksilöitä jäämään Suomeen.

Lajin toukkia tavattiin meillä lokakuulle saakka, joten osa yksilöistä saattaa yrittää talvehtimista koteloina ja viimeiset kuoriutuneet yksilöt tuskin ehtivät kylmien alta pois.

Tämä eteläinen perhoslaji talvehtii muista kiitäjistä poiketen yleisesti aikuisena eikä kotelona kuten kotimaiset lajimme. Nyt talvehtimaan jääneitä yksilöitä voi löytää viileistä ulkorakennuksista, kesämökeiltä, bunkkereista ja kellareista.

Vastaavista paikoista voi löytää talvehtimasta myös muita perhosia, kuten nokkos- ja neitoperhosia. Yleensä perhoset istuvat seinällä suojaisessa viileässä paikassa, missä lämpötila säilyy tasaisen viileänä.

Etelänpäiväkiitäjästä ei Suomesta tunneta yhtään onnistunutta talvehtimishavaintoa, mutta nyt siihen on erinomaiset mahdollisuudet. Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen Keskusmuseo kehottaakin pitämään silmällä näitä perhosia. Talvehtimaan jääneitä perhosia ei pidä missään nimessä pyrkiä siirtämään lämpimään, sillä lämpimässä niiden energiankulutus nousee eikä perhosella ole mahdollisuutta täydentää energiavarastojaan.