Italiassa vaihtui valta

Italia sai uuden pääministerin huhtikuussa 2006, kun Romano Prodin keskusta-vasemmisto syrjäytti parlamenttivaaleissa istuvan pääministerin Silvio Berlusconin johtaman keskusta-oikeiston.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Berlusconin aika päättyi Italiassa

Parlamenttivaaleista odotettiin jo ennakolta tiukkaa kilpaa pääministeriä ja mediamogulia Silvio Berlusconia tukeneiden oikeistopuolueiden ja EU-komission entisen puheenjohtajan Romano Prodin johtaman keskusta-vasemmistolaisen liittouman välille. Rauhallista Prodia pidettiin ainoana varteenotettavana haastajana räiskyväluonteiselle Berlusconille. Ennen vaaleja tehdyt mielipidekyselyt ennustivat Prodille voittoa. Vaalikamppailu lähti liikkeelle Berlusconille epäsuotuisasta asetelmasta: kuukausi ennen huhtikuisia parlamenttivaaleja Milanon syyttäjät halusivat hänet oikeuden eteen korruptiosyytteiden vuoksi. Parlamenttivaaleissa uudistuksia

Vuoden 2006 Italian parlamenttivaaleihin oli tehty muutamia uudistuksia: Käytössä oli nyt täysin suhteellinen vaalitapa. Lisäksi vaalit olivat kaksipäiväiset. Italiassa asuvien 46,5 miljoonan äänioikeutetun lisäksi sai nyt ensi kertaa äänestää ulkomailta käsin myös 3,5 miljoonaa ulkoitalialaista.

Vaalikeskusteluissa tärkeimmäksi teemaksi nousi maan talous – ja lähinnä sen ongelmat. Edellisenä vuonna talouskasvua ei ollut kertynyt lainkaan ja valtion budjettivaje oli ylittänyt neljä prosenttia.

Berlusconia kritisoitiin myös joukkojen lähettämisestä Irakiin. Prodi piti operaatiota suurena virheenä ja lupasi vetää Italian joukot pikimmiten kotiin. Vaalitaistelua kuvailtiin lokaiseksi.

Tiukka kilpa pääministeriydestä

      1. huhtikuuta pidetyissä vaaleissa Romano Prodi sai vain niukan voiton Berlusconista. Ääntenlaskun edetessä Berlusconi oli jopa välillä johdossa. Italialaiset kävivät ahkerasti vaaliuurnilla, sillä äänestysprosentti nousi 83,6:een. Romano Prodi julistautui vaalien voittajaksi ja katsoi, että hänellä oli oikeus pääministerin paikkaan. Prodi kertoi aikovansa muodostaa "vahvan hallituksen, joka on kaikkien italialaisten hallitus". Silvio Berlusconi ei hyväksynyt vaalitappiotaan, vaan vaati tuloksen kumoamista. Hän väitti, että vaaleissa oli harjoitettu laajalti vilppiä, ja vaati äänten tarkistuslaskentaa. Lopulta kuitenkin korkein oikeus vahvisti, että Prodin johtama keskusta-vasemmistolainen liittouma oli voittanut vaalit. Vaalivoitto tuli reilun 24 000 äänen erolla. Tarkistuslaskennassa käytiin läpi noin 5 200 kiistanlaista ääntä. Virallisten tulosten mukaan Romano Prodin edustama liittouma voitti parlamentin ylähuoneen paikat luvuin 158 - 156. Parlamentin alahuoneen enemmistön Prodin liittouma sai luvuin 348 - 281. Lisäksi parlamenttiin tuli yksi sitoutumaton edustaja. Vaalien jälkipyykkiä pestiin pitkään

Berlusconin oli vaikea niellä tappiotaan. Vaalien jälkeen hän ehdotti, että Italiassa otettaisiin mallia Saksasta ja harkittaisiin voimien yhdistämistä hyvin laajapohjaiseksi hallitukseksi. Prodi torjui Berlusconin ajatuksen oikeiston ja vasemmiston suuresta hallituskoalitiosta saman tien.

Berlusconin ja Prodin välillä käytiin seuraavaksi tahtojen taistelu presidentin nimittämisessä. Prodi joutui siirtämään ensimmäisen ehdokkaansa Massimo D'Aleman syrjään keskusta-oikeiston painostuksesta. Presidentiksi nousi Prodin toinen ehdokas senaattori Giorgio Napolitano.

Prodin hallituksessa ulkoministerin salkun sai entinen pääministeri Massimo D'Alema ja talousministerin salkun Euroopan keskuspankin johtokunnan entinen jäsen Tommaso Padoa Schioppa. Sisäministeriksi valittiin Giuliano Amato ja puolustusministeriksi keskustalainen Arturo Parisi. 25-jäsenisessä hallitukseen tuli vain kuusi naista, vaikka Prodi oli alun perin lupaillut, että ministereistä kolmannes olisi naisia.

Italialaislehdissä pohdittiin vaalien jälkeen syitä Berlusconin vaalitappioon. Muun muassa oikeistolainen Il Giornale –lehti kirjoitti, että Berlusconin johtama oikeisto olisi voittanut parlamenttivaalit, ellei hallitus olisi vaalien alla muuttanut vaalitapaa. Berlusconi saattoi kompastua omaan nokkeluuteensa.

Lähteet: Ulla Lumme, YLE Uutiset