Nepalin perustuslakiluonnos siirtää vallan pääministerille

Nepalin väliaikainen hallitus ja maolaississit ovat sopineet väliaikaisesta perustuslaista. Lukkoon lyödyn luonnoksen myötä kuninkaan valtaoikeudet siirtyvät väliaikaisesti pääministerille.

Ulkomaat

Uusi perustuslaki voi tulla virallisesti voimaan vasta ensi kesänä valittavan parlamentin toimesta. Parlamentti myös aikanaan päättää, tuleeko Nepalista tasavalta ja mikä on kuninkaan kohtalo.

Perutuslakiluonnoksessa kuninkaalla ei ole oikeutta puuttua valtion asioihin. Aiemmin kuningasta tukeneet hallituspuolueet ovat kuitenkin olleet halukkaita säilyttämään Nepalia yli 200 vuotta hallinneella kuningassuvulla väliaikaisen roolin.

Nykyisen hallituksen muodostavat puolueet ja maolaississit solmivat historiallisen rauhansopimuksen vajaa kuukausi sitten. Rauhasopimus päätti sissien vuosikymmenen mittaisen kapinan, jossa on kuollut yli 13 000 ihmistä.

Kapinalliset ovat käyneet vuodesta 1996 lähtien aseellista taistelua Nepalin kuningashuoneen kaatamiseksi. Sissit ovat halunneet tehdä Nepalista tasavallan ja erottaa uskonnot valtiosta.

Nyt vallankahvasta sivuun siirretty kuningas Gyanendra on hallinnut maata diktaattorin elkein. Huhtikuussa kuningas kuitenkin taipui suurmielenosoitusten alla ja palautti Nepaliin demokratian.

Lähteet: AFP, DPA, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus