Kotimaiset pankkikortit väistymässä kansainvälisten korttien tieltä

Kansainväliset maksukortit korvaavat lähivuosina kotimaiset pankkikortit. Vuoden päästä pankit eivät enää myönnä uusia kotimaan kortteja. Syynä muutokseen on Euroopan maksuliikenteen mullistava yhtenäinen euromaksualue SEPA (Single Euro Payments Area).

Kotimaa

Pankit kehittävät yhteisiä euromaksualueen palveluita, joita ovat SEPA-tilisiirto, SEPA-suoraveloitus sekä SEPA-korttimaksut.

Yritykset voivat tulevaisuudessa käyttää eurooppalaisia pankkipalveluita kuten kotimaisiakin. Kuluttaja taas voi käyttää samaa pankkikorttia sekä kotimaassa että muualla Euroopassa.

Kotimaahan tarkoitettujen pankki- ja automaattikorttien tarjoaminen ja uusiminen lopetetaan ja lopullisesti ne poistuvat kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen. Uusia kortteja lasketaan liikkeelle jo ensi vuonna.

Suomalaiset pankit siirtyvät käyttämään Visan ja Mastercardin valmiita järjestelmiä. Muutaman vuoden päästä kaikissa pankkikorteissa on Visan tai Mastercardin tunnus, vaikka ne eivät luottokortteja olisikaan.

Pankeille valmiiseen järjestelmään siirtyminen on edullisin ja vaivattomin. Osaa asiakkaista kuitenkin huolettavat mahdolliset lisäkustannukset.

-Kustannukset on lähinnä pankkien päätettävissä ja näillä näkymillä ei ole mitään isompaa kustannuserää tiedossa, sanoo Timo Ylitalo Pankkiyhdistyksestä.

Ennen kansainvälinen maksukortti oli maailmanmatkaajan lisävaruste, pian se on pakollinen vakiovaruste kaikille.

YLE Uutiset