1. yle.fi
  2. Uutiset

Näsiä puhkesi kukkaan joulukuisessa Helsingissä

Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkotiloissa on puhjennut kukkaan näsiä. Puutarhan kaikki yksilöt ovat täydessä kukassa, kertoo ylipuutarhuri Marko Pesu - hän ei muista koskaan nähneensä vastaavaa.

Kotimaan uutiset

Suomalaiseen lehtomaisemaan kuuluva näsiä kukkii normaalisti huhtikuun tienoilla. Raikkaan vaaleanpunaiset kukat hohtavat keväällä kauas vielä värittömässä metsässä.

Varhaisen kukkimisajankohtansa ansiosta näsiät kestävät myös pikkupakkasia, joten Kaisaniemen yksilöiden kukintaa voi ihailla varmasti vielä muutamia päiviä.

Ensi keväänä Kaisaniemen näsiät tuskin kuitenkaan kukkivat.

- Katsotaan nyt, kestävätkö ne edes talvea. Kasvit ovat fysiologisesti täysin väärässä tilassa, joten pakkaset voivat viedä jopa koko kannan, kertoo ylipuutarhuri Pesu.

Näsiä on pystyhaarainen, vajaan metrin korkuinen pensas, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista. Näsiän hedelmä on punainen luumarja, joka on hyvin myrkyllinen kuten koko muukin kasvi. Lehtomaisissa metsissä viihtyvä pensas esiintyy melko yleisenä koko maassa. Ahvenanmaalla se on rauhoitettu ja muualla maassa sen myyntiin kerääminen on kiellettyä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi