Israel haluaa keskustella palestiinalaisvankien asemasta

Pääministeri Ehud Olmert sanoo, että Israel haluaa perustaa palestiinalaisten kanssa komitean pohtimaan palestiinalaisvankien asemaa. Kiista Israelin vangitsemien palestiinalaisten vapauttamisesta on ollut pitkään rauhantunnusteluiden kompastuskivi.

Ulkomaat

Israel olisi myös valmis sallimaan osan jäädytettyjen palestiinalaisvarojen siirrosta palestiinalaisten humanitaariseen käyttöön.

Israel on pidättänyt satoja miljoonia euroja palestiinalaisille kuuluvia tulli- ja veromaksuja vastalauseena jyrkkälinjaisen Hamas johtamalle palestiinalaishallinnolle. Varojen jäädytys on ollut osaltaa ajamassa palestiinalaishallintoa talousahdinkoon.

Illalla puhunut Olmert toisti lisäksi toiveensa tavata palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas mahdollisimman pian. Hän ilmaisi myös jälleen tukensa Abbasille, jonka Fatah-järjestö on ajautunut sisällissodan partaalle vallassa olevan jyrkkälinjaisen Hamasin kanssa.

Myös Abbas sanoi tänään maanantaina haluavansa tavata Olmertin ja keskustella palestiinalaisvankien vapauttamisesta. Abbas haluaa vapaaksi myös palestiinalaisten kansannousun johtohahmoihin kuuluneen Marwan Barghoutin. Barghoutin vapauttamisesta Israel ei ole kuitenkaan valmis neuvottelemaan.

AP, Reuters