Äänikirja on lasten ja liikkuvaisten suosikki

Äänikirja löytyy tulevana viikonloppuna monesta joululahjapaketista. Äänikirja auttaa lukemisongelmaisia lapsia ja aikuisia kirjallisuuden pariin. Alun perin näkövammaisille tarkoitetut äänikirjat palvelevat myös ammattiautoilijoita.

kulttuuri

Äänikirja, klassikko tai uutuuskirja, on monelle työkseen autoilevalle oiva mahdollisuus uppoutua kirjallisuuteen. Myös myyntiedustaja Kalle Ollilan työhön kuuluu paljon autossa istumista. Kirjoja Ollila lukee vuosittain vain muutaman, mutta äänikirjoja tulee kuunneltua parikymmentä.

- Tekniikan Maailmassa tuli näytteenä Mika Häkkisen elämäkerrasta yksi osa, jonka kuuntelin autoa ajaessani. Totesin, että näitä pitää saada lisää. Kirjastosta kävin hakemassa kaikki osat Taru sormusten herrasta ja Sinuhe egyptiläisen. Niiden parissa ajelikin monta sataa kilometriä, Ollila kertoo. Kalle Ollila oli kolunnut kirjaston äänikirjavarastot äkkiä läpi, sillä kirjastojen määrärahojen supistuminen näkyy myös äänikirjahankinnoissa. Lasten äänikirjat suosituimpia Helsingin Pasilan pääkirjastosta kerrotaan, että vaikka esimerkiksi lasten äänikirjat ovat kovin haluttuja, voitiin niitä hankkia kirjaston kokoelmiin viime vuonna vain viitisenkymmentä. Alun perin näkövammaisille tarkoitetut äänikirjat olivatkin lainattavissa kirjastosta. Vuonna 1973 ilmestyi WSOY:n kustantamana ensimmäinen kaupallinen äänikirja, Anni Swanin Jänis vemmelsääri. Lastenkirja on pysytellyt äänikirjojen suosikkina, toteaa Otavan lasten- ja nuortenkirjojen kustannuspäällikkö Lotta Mäkelä. - Meiltä suurin piirtein lasten- ja nuortenkirjoja on puolet näistä ilmestyneistä kuudestatoista, ja se määrä on vuosi vuodelta kasvanut. Nyt ilmestyi ensimmäisen kerran näin paljon äänikirjoja. Kun valikoima kasvaa, myös myynti on lähtenyt kasvuun. Lasten satukirjat äänikirjoiksi luettuna ovat kaikkein suosituimpia, Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala ja Seitsemän koiraveljestä ovat myös todella suosittuja äänikirjoja, kertoo Mäkelä. - Meidän äänikirjoissa on pelkkä lukija lukemassa, emme siis käytä taustaääniä, esimerkiksi askelia tai kaikuja. Lukijoina pyrimme käyttämään monipuolisesti eri-ikäisiä mies- ja naislukijoita. Mietimme aina, minkä tyyppinen lukija sopii kuhunkin kirjaan. Äänikirja palvelee erinomaisesti myös niitä, joilla on lukemisvaikeuksia, toteaa Otavan äänikirjojen tuottaja Jaana Taponen. - Erittäin tärkeä äänikirja on lukihäiriöisille lapsille ja aikuisille, joille lukeminen muuten on hankalaa ja aikaa vievää. Tulevaisuuden äänikirjat ladattavia tiedostoja Tulevaisuuden äänikirja on mitä luultavimmin äänitiedosto. Nykyinen formaatti, CD-levy, on ollut käytössä neljä vuotta. Vuonna 2003 kasettiäänikirja muuttui CD:ksi WSOY:n, Tammen ja Otavan yhteisestä sopimuksesta. Formaatti on haavoittuvainen, sillä CD-levy naarmuuntuu helposti esimerkiksi kirjastokäytössä. Parhaillaan suunnitellaankin äänitiedostona ladattavaa äänikirjaa. Missään tapauksessa äänikirjan ei katsota kilpailevan perinteisen kirjan kanssa, sanoo Otavan äänikirjojen tuottaja Jaana Taponen. - Ne ovat ehdottomasti täydentäviä tekijöitä. Monet ihmiset, jotka lukevat iltaisin ja viikonloppuisin, saattavat työtä tehdessään kuunnella äänikirjaa. Radion kulttuuriuutiset