Ulkomaat lyhyesti 25.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

ISLAMINUSKOISTEN vuotuinen hajj-pyhiinvaellus Saudi-Arabiaan on alkamassa. Torstaina alkava tämänvuotinen seremonia on tuonut maahan jo puolitoista miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Pyhiinvaellus Mekkaan on yksi islaminuskon viidesta peruspilarista. Jokaisen muslimin velvollisuus on tehdä kerran elämässään pyhiinvaellus Mekkaan, jos hänellä siihen on varaa.

EGYPTISSÄ kaksi ihmistä on kuollut lintuinfluenssaan kahden päivän sisällä. Maan terveysministeriön mukaan H5N1-lintuinfluenssavirukseen kuoli tänään 15-vuotias tyttö ja eilen 30-vuotias nainen. Egypti on monien muuttolintujen reitillä ja vain Kiinassa sekä Indonesiassa on tavattu enemmän vaarallista lintuinfluenssaa.

BAGDADIN shiiakorttelissa räjähtänyt autopommi on tappanut ainakin 10 ihmistä. Lisäksi noin 15 kerrotaan haavoittuneen. Pommi räjähti vilkkaalla markkina-alueella Bagdadin itäosassa. Alueella on viime aikoina tehty useita pommi-iskuja.

AUSTRALIASSA lumisade on helpottanut palokunnan taistelua viikkoja raivonneita metsäpaloja vastaan. Kolmen viime viikon aikana 870 000 hehtaaria metsää on tuhoutunut paloissa. Keskelle eteläisen pallonpuoliskon kesää sataneen lumen avulla palot uskotaan saatavan hallintaan vielä tällä viikolla. INDONESIASSA Sumatran saaren tulvat ovat vaatineet jo yli 60:n ihmisen hengen. Kymmeniä on yhä kateissa ja yli 110 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kotoaan. YK on luvannut auttaa aluetta välittömällä 1,5 miljoonan euron hätäavulla. JAPANISSA on teloitettu neljä kuolemaantuomittua vankia, kerrotaan maan oikeusministeriöstä. Vangit teloitettiin maanantaina hirttämällä. Edellisen kerran Japanissa pantiin täytäntöön kuolemantuomio syyskuussa 2005. BULGARIAN pääkaupunki Sofia pimensi jouluaattona kaikki kaupunkia koristavat jouluvalot. Eleellä haluttiin osoittaa solidaarisuutta Libyassa kuolemaan tuomittuja viittä bulgarialaista sairaanhoitajaa kohtaan. Heitä syytetään HI-viruksen tahallisesta tartuttamisesta yli 400 lapseen libyalaisessa sairaalassa.

NICARAGUASSA on tehty suuri huumetakavarikko. Poliisi löysi ratsiansa yhteydessä yli tuhat kiloa kokaiinia laivasta Tupilapan lähistöltä, noin 60 kilometriä pääkaupunki Managuasta länteen. Kokaiinin uskotaan kuuluneen meksikolaiselle huumekartellille.